24 Haziran 2014 Salı

Gazi Gündüzalp Türbesi / ANKARA / BEYPAZARI / Hırkatepe Köyü

Türbenin Yeri: Gazi Gündüzalp Türbesi, Ankara İli Beypazarı İlçesi Hırkatepe Köyündedir.  
Gazi Gündüzalp Türbesi (Eski Hali)
Gazi Gündüzalp Kimdir: Gazi Gündüzalp Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu olan Osman Bey’in dedesi, Ertuğrul Gazi’nin babasıdır. Eşi Hayme Ana’dır. Türklerin Kayı boyundandır. Ertuğrul Gazi haricinde Sungurtekin, Gündoğdu ve Dündar adında üç oğlu daha vardır. Kayı Boyu Hazar etrafından yaklaşık 3.500 km yol kat ederek, Söğüt ve çevresine yerleşmiştir. Gazi Gündüzalp Hırkatepe Köyü civarındayken Rumların ani bir baskınıyla burada şehit düşmüştür. Mezarında 40 Kayı mensubu kişi bırakılmış ve hem mezara sahiplenmişler, hem de orayı yurt edinmişlerdir. Bu yüzden Kırka olarak anılan köyün adı zamanla Hırka(tepe) olarak değişmiştir.
Caber Kalesi yakınında bulunan Süleyman Şah mezarında da Gazi Gündüzalp’in medfun olduğu ikisinin aynı kişi olduğu da söylenmektedir.  

Gazi Gündüzalp Türbesi
Gazi Gündüzalp Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe üzeri bir çatıyla kaplanmış, namaz kılmak için bir bölümü olan açık bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Türbe öncelikle hayır duası için ziyaret edilmektedir. Köyün kurucusu, Osmanlı’nın dedesi olan Gazi Gündüzalp askere gidenler tarafından ziyaret edilir, gençler buradan dualarla uğurlanır. Ayrıca türbe yağmur duası içinde her yıl düzenli olarak ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder