4 Mart 2012 Pazar

Esirüddin Ebheri Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Çay -Eber B.

Esirüddin Ebheri Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Çay İlçesinin Eber Beldesi Eber Gölü kıyısında türbesi vardır.
Esirüddin Ebheri Türbesinin Eski Hali
Esirüddin Ebheri Kimdir: 13. yüzyılda yaşamış, Taş Medrese müderrislerindendir. Türk astrologu, filozof, marangoz, öncü bir alperen, iyi bir asker, veteriner ve mantıkçıdır. Semerkand asıllı olup, Musul şehrinde doğmuştur. Selçuklu Sultanı Alpaslan’ın isteğiyle Anadolu’nun değişik yerlerinde öğretmenlik yapmıştır. 1265 yılında vefat etmiştir. Esirüddin Ebheri’nin kuduz hastalığının ilacını bulduğu da rivayet edilmektedir.    
Yöre insanları tarafından Eber Dede, Uğuz Dede olarak da adlandırılan Selçuklu Dönemi kümbette yatan kişinin Esirüddin Ebheri olduğuna inanılmaktadır. Babası ünlü alimlerden Esirüddin Mufaddal Semerkandi Ömer'dir.     
Esirüddin Ebheri Türbesinin Eski Hali 
Türbenin Durumu: Türbe Selçuklu Dönemi 8 köşeli bir kümbettir. Kümbet restore edilmiştir.
Esirüddin Ebheri Türbesinin Yeni Hali 
Ziyaret Nedeni: Kuduz hastalığına yakalandığına inanılan kişiler ziyaret eder. Kuduz bir hayvan tarafından ısırılan kişi türbeye getirilir. Uğuz Dede’nin kabrinden alınan toprak su içinde eritilerek içirilir. Kuduz mikrobunun tenasül organından sivrisinek büyüklüğünde parçalar halinde düştüğü söylenir.

Kaynakça: www.eberbeldesi.com / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009 / Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder