2 Mart 2012 Cuma

Baltacı Derviş Mehmet Baba Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Çay -Akkonak Beldesi

Baltacı Derviş Mehmet Baba Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Çay İlçesinin Akkonak Kasabasının 3km doğusunda bulunan mezarlıkta türbesi vardır.
Baltacı Derviş Türbesi
Baltacı Derviş Mehmet Baba Kimdir: Baltacı Derviş, Baltacı Dede olarak da adlandırılan zatın asıl ismi Muhammed Fettah’tır. 1310-1390 yılları arasında yaşamış olan kolonizatör Türk dervişlerindendir. Bağdat’a giden, Anadolu’nun değişik yerlerini dolaşan derviş Sultan Dağlarının eteklerinde tekkesini kurar. Tekkesinin bulunduğu yerde 1623 tarihinde Karamık Kazsına bağlı Baltacı Köyü bulunmaktaydı. Bu köy zamanla yok olmasına rağmen, mezarlık ve türbe günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.
Akkonak Kasabasına ismini veren Ak Hürrem Ana'nın Baltacı Dede’nin kız kardeşi olduğu rivayet edilmektedir.
Baltacı Derviş Türbesi 
Türbenin Durumu: Türbenin herhangi bir mimari özelliği yoktur. Üstü açık olan türbe günümüzde mermerden yenilenmiştir. Türbenin 100m doğusunda 25x15m ölçülerinde minaresi olan bir namazgah vardır.

Ziyaret Nedeni: Genellikle Hıdırlez şenlikleri Mayıs ayının ikinci haftası türbede yapılan etkinliklerle kutlanır. Akkonak Kasabasının sakinleri Belediyenin organizasyonu ile halktan toplanan kurbanlıklar ve yiyecekler sabah namazından sonra Baltacı Dedenin türbesine gelinir ve burada yemekler hazırlanır. Kadınlar ise Ak Hürrem Ana Türbesinin etrafında dönerler. Yemekler yendikten sonra kadınlar un helvası yaparlar. 

Kaynakça: www.akkonak.bel.tr / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder