18 Ağustos 2011 Perşembe

Safvan Bin Muattal Türbesi / ADIYAMAN -Samsat -Taşkuyu Köyü

Safvan Bin Muattal Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Samsat İlçesine bağlı Taşkuyu (Bircik) Köyünde bir tepe üzerinde türbesi vardır.

Safvan Bin Muattal Kimdir: Yöre halkı tarafından Safvan Dede olarak da isimlendirilen zat hicretin 17.yılında burada bir çarpışmada şehit düşen Saffan isimli bir kişidir. Hz.Ömer döneminde Müsten Savaşında şehit düştüğü ve sahabeden olduğu söylenmektedir. Hz. Muhammed ile Medine’de bizzat gezmişliği vardır.
Sahabeden Safvan İbni Muattalı Zevkani olarak da söylenmektedir. Hz. Ömer zamanında bir savaşta buraya gelmiş ve şehit düşmüştür.

Türbenin Durumu: Türbe Mehmet Ali Efendi tarafından yaptırılmıştır. Kendisi hakkında türbe girişinde bir tanıtım yazısı mevcuttur. Kare planlı, kapalı, yeni bir türbedir.
Ziyaret Nedeni: Türbeyi ziyaret edenler genellikle Allah rızası için adak adarlar. Ayrıca şifa bulmak amacıyla değişik hastalıklardan kurtulmak için adak adayan ziyaretçiler vardır.
Menkıbeler: 1-) Türbede bulunan bakır kapları yenileri ile değiştirmek isteyen bir kişi türbeye girince, türbe sallanmaya başlamış. Ziyaretçi kapları alacağına iki kap bırakıp türbeden kaçmış.

2-) Veli türbesinden bir şey alınmasına izin vermezmiş. Eğer birisi türbeden bir şey alacak olursa, başına kötü şeyler geleceğine inanılmaktadır.     

Kaynakça: Ayşe Özcamus - Adıyaman Merkez ve Çevrelerindeki Adak Yerleri ve Uygulamaları - 2007 / Mustafa Sucu - Adıyaman İli ve İlçeleri – 1985

Taylan Köken

1 yorum:

  1. NE MUTLU BİZLERE Kİ. HZ MUHAMMED İN SAHABESİ , BİZİM ARAMIZDADIR .ÇOK ŞANSLI BİR HALKIZ .

    YanıtlaSil