2 Ağustos 2011 Salı

Hacı Yusuf Türbesi-I / ADIYAMAN -Kahta -Hacıyusuf Köyü

Hacı Yusuf Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Kahta İlçesi Hacıyusuf Köyü’nde türbesi vardır.

Hacı Yusuf Kimdir: Mekke’den Erzincan’a oradan da Kınık mezrasına gelmiştir. Nakşibendi tarikatından bir kişidir. 1260 tarihinde vefat ettiği belirtilmektedir.

Türbenin Durumu: 13.yüzyılın ikinci yarısından sonra yapılan türbe 5x5 metre ölçülerinde kare planlı bir türbedir. Dört yanı kemerli olup, dışa açık türbedir. Kubbe 1987 yılında köylüler tarafından yapılmıştır. Türbede Hacı Yusuf’un mezarı haricinde ailesinden dört kişinin daha mezarı bulunmaktadır.   


Ziyaret Nedeni: 33 derde derman olduğu söylenir. Yatıra değil de Allah’a adına kurban adanır. Genellikle felçli hastalar, vücutlarında başka hastalıklar olanlar ziyaret eder. Buranın toprağını alarak hastalıklı yerlerine sürerek veya evlerine serperek şifa ararlar.

Menkıbeler: 1-) Hacı Yusuf zamanında mercimek ekmiş ve cinleri bu mercimekleri toplamış. Bir sene yine mercimek ekmiş fakat bu kez mercimekler kuruduktan sonra toplayan cinlerin elleri acıyınca, ertesi sene mercimekleri yaşken toplamışlardır. Bu sefer Hacı Yusuf cinlere niye zamanında toplamadınız diye kızmış.

2-) Hacı Yusuf’un üzerini türbesine dikilen ağaçları kabul etmez. Hacı Yusuf’un bundan rahatsız olduğu, fakat 1987 yılında üstüne yapılan kubbeyi kabul ettiği rivayet edilir.

Kaynakça: Ayşe Özcamus - Adıyaman Merkez ve Çevrelerindeki Adak Yerleri ve Uygulamaları – 2007 /  Mustafa Sucu - Adıyaman İli ve İlçeleri – 1985 / Hülya Kardeş – Kahta Bölgesinin Arkeolojik Öneme Sahip alan ve Eserlerinin CBS Yardımıyla Veritabanının Oluşturulması ve Mevcut Kullanımın Belirlenmesi - 2010

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder