10 Mart 2019 Pazar

Karaca Dede Türbesi / BALIKESİR/GÖMEÇ –Karağaç Mahallesi


Türbenin Yeri: Karaca Dede Türbesi, Balıkesir İli, Gömeç İlçesi, Karaağaç (Beldesi) Mahallesi merkezine yakın konumdaki bir tepe üzerindedir. Bölgeye hakim bir konumdadır.
Karaca Dede Mezarı
Karaca Dede Kimdir: Bölgede bulunan birçok yatır mezarı gibi Türklerin Dağ Kültüne göre ziyaret edilen bir yatırdır. Burada yatan ereninin Karaağaç’a gelen Horasan erenlerinden olduğu ve köyü kurduğu belirtilmektedir.
1530-1573 Osmanlı Kayıtlarına göre Karaağaç, Ayazmend’e(Altınova) bağlı bir karyedir. O dönemden beri adı aynı şekilde geçmektedir. Burada bulunan tüm Osmanlı yerleşmelerinin Yörük/Türkmen cemaatleri tarafından kurulduğu düşünüldüğünde Karaca Dede / Karaağaç isim ilişkisinin normal olduğunu düşünüyoruz.       
Karaca Dede Mezarı
Karaca Dede Mezarı
Türbenin Durumu: Karaca Dede’nin türbesi üstü açık mezar şeklindir. Mezar dağılmış durumdadır. Baş ve ayak taşları mermerden yapılmış olup, düzensiz olarak durmaktadır. Mezarın sınırları belli olmayıp üzerine taşlar yığılmıştır. Tepeye kadar gelen zeytinliklerin ve yeni yapılan binaların arasına sıkışmıştır. Mezarın hemen yanında büyükçe bir kaya ve kaya ile bütünleşmiş incir ağacı diğer ayrıntılardır.
Karaca Dede Mezarı
Karaca Dede Mezarı
Ziyaret Nedeni: Karaca Dede yatırı her türlü dilek, temenni ve hayır duası için ziyaret edilmektedir. Mezarın üzerinden taş alındığında dilek olunca başka taşla beraber geri getirildiğini düşünüyoruz. Yatıra adak olarak adanan horoz, küçük ve büyükbaş hayvanlar dilek gerçekleştirildiğinde kesilmektedir. Ayrıca mum adağı adanmakta, mezarın arkasındaki ağaca çaput bağlanmaktadır.

Menkıbeler: Bazı geceler mezarın olduğu tepede görülen ışıkların dedenin ruhu olduğu, erenin gezintiye çıktığı söylenmektedir.       

Kaynak: Ömer Erdem –Dünden Bugüne Altınova – Altınova Belediyesi Yayını -1999 / Behiye Öztürk ile yapılan sözlü çalışma   

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder