1 Ağustos 2015 Cumartesi

Sultan Kadın Yatırı / ANTALYA / ALANYA – Geyik Dağı

Türbenin Yeri: Sultan Kadın Türbesi, Antalya İli, Alanya İlçesi sınırında, Sultan Pınarı yanında, Geyik Dağındaki yayladadır.

Sultan Kadın Kimdir: Bir kış günü atıyla dağa çıkan Sultan Kadın burada mahsur kalır. Mahsur kalınca kanatlanıp uçmuş ve Geyik Dağının tepesindeki delikte kaybolmuştur. Köylüler bu deliğe girdiğini ise delik ağzında buldukları Sultan Kadına ait elbise parçasından anlamışlardır. Sonra burayı ziyaret yeri yapmışlardır.
Sultan Kadın ziyaretinin Anadolu’muzda Türklerin dağa bağlı inanç sitemiyle oluşmuş bir ziyaret yeri olduğunu düşünmekteyiz.      

Türbenin Durumu: Türbe veya mezar yoktur. Yatırın yeri bir taş yığınından ibarettir ve yanında 40-50 cm.lik bir delik bulunmaktadır.   

Ziyaret Nedeni: Sultan Kadın Yatırı ancak yaz aylarında çevredeki Yörükler tarafından ziyaret edilmektedir. Bu yüksek noktaya çıkmayı başaran ziyaretçiler yatır yanında iki rekat namaz kılıp, dileklerini dilerler. Buraya Konya’dan bile gelenler olur, genellikle çocuğu olmayanlar veya erkek çocuk isteyenler tarafından ziyaret edilmektedir. İsteği olanlar kurban adarlar. Yatırda şu niyaz okunmaktadır: “Dolandım geldim ocağına, bir evlat ver kucağıma.”

Kaynak: Metin Türktaş –Alanya ve Köylerindeki Türbe Yatır ve Adak Yerleri -1997

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder