18 Mayıs 2015 Pazartesi

Çomaklı Türbesi / ANTALYA / ALANYA – Payallar Mahallesi

Türbenin Yeri: Çomaklı Türbesi, Antalya İli, Alanya İlçesi, Payallar (Beldesi) Mahallesinde Alanya-Gündoğmuş İlçesi karayolunun kenarındadır.

Çomaklı Kimdir: Horasan Evliyalarından olduğu rivayet edilir. Horasandan bölgeye gelen yedi kardeşten biridir ve burada yapılan bir savaşta şehit düşmüş ve defnedilmiştir. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe 3x5m ölçülerinde 2,5m yüksekliğinde, taştan inşa edilmiş ve üzeri sıvanmıştır. Çatısı kiremitle örtülüdür. Türbe içinde bir sanduka veya mezar bulunmamaktadır.

Ziyaret Nedeni: Özellikle susuz mevsimlerde yağmur duası için ziyaret edilmektedir. Yağmur Duasını bütün köylüler beraber çıkar ve kurban keserler.
Türbe değişik dilekler için ve çocuğu olmayanlar tarafından da ziyaret edilmektedir. Bir de hayaları şişen çocuklar türbeye gelip yatırılmaktadır. Sabaha kadar türbede uyuyan çocukların iyi olduğu gözlenmiştir.

Menkıbeler: Türbeye girip kaçak kazı yapan iki şahıs bir kama ele geçirirler. Bu şahısların gece rüyasına Çomaklı girer ve onları ikaz eder: “O bıçak bana aittir, onu almayın.” Buna rağmen iki kafadar Alanya’ya götürüp satarlar. Bundan birkaç sonra bu iki şahıstan biri kör olur, diğeri ise hastalanır. Bunun üzerine yaptıklarının farkına varan şahıslar türbe etrafını temizlerler, türbeyi onarırlar, fakat hastalıkları azalmasına rağmen tam geçmez.

Kaynak: Metin Türktaş –Alanya ve Köylerindeki Türbe Yatır ve Adak Yerleri -1997

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder