1 Ağustos 2014 Cuma

Tacettin Sultan Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Hacettepe Mahallesi

Türbenin Yeri: Tacettin Sultan Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Hacettepe Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Sokakta bulunan külliyenin içindedir.
Tacettin Sultan Cami Haziresi
Tacettin Sultan Sandukası-Eski
Tacettin Sultan Sandukası-Yeni
Tacettin Sultan Kimdir: Şeyh Taceddin-i Veli olarak da anılan gerçek adı Taceddin İbrahim’dir. Halk arasında Tacettin Sultan olarak anılmaktadır. Genç yaşta Anadolu’ya gelip Üftade Dergahına katılır. Kısa zamanda burada sivrilir ve İstanbul medreselerinde ve özellikle Aziz Mahmud Hüdai Dergahında eğitimini tamamlar. Eğitimini tamamlayınca Ankara’ya gelir. Önce Karalar Köyünde ardından şimdiki dergaha gelerek burada irşada devam etmiştir. Bir külliye gibi düşünebileceğimiz Celvetiye Tarikatına mensup olan Tacettin Dergahı, Cami, Türbe, Mehmet Akif Ersoy’un kalmış olduğu ev (şimdi müze), çeşme ve hazire bölümlerinden oluşmaktadır. Tacettin Sultan’ın “İlahiyat-ı Taceddinzade” adında eserinde Türkçe tasavvuf şiirleri yer almaktadır.

Türbenin Durumu: Türbe son şeklini Sultan Abdülmecit zamanında almıştır. Daha önce kerpiçten inşa edilmiştir. Türbede iki mezar vardır. Biri Tacettin Hazretlerine, diğeri ise ondan önce ölen oğlu Muttaki’ye aittir.       
  

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder