26 Nisan 2014 Cumartesi

Cender Evliyası / AMASYA –Göynücek –Kışlabeyi Köyü

Türbenin Yeri: Cender Evliyası Türbesi, Amasya İli Göynücek İlçesi Kışlabeyi Köyünün mezarlığındadır.

Cender Evliyası Kimdir: Emuren Dede olarak da anılan evliyanın, keramet sahibi ve yanan fırına elbiseleriyle giren bir veli kişi olduğuna inanılmaktadır. Emuren Dede’nin Ser Çoban’ın da akrabası olduğu söylenmektedir. Kışlabeyi Köyünün eski adı Cender olduğundan buradaki evliya Cender Evliyası olarak anılmakta ve saygı görmektedir.

Türbenin Durumu: Türbe mezarlığın içindedir. Mezarlıkta büyük bir çam ağacı ve suyu bol bir kaynak vardır. Cender Evliyasının mezarı bu ağaç ile kaynağın arasındaki mezarlardan birisidir.

Ziyaret Nedeni: Türbe değişik dilekler için ziyaret edilmektedir. Özellikle günahlarından arınmak için, hastalıktan kurtulmak, bahtı açmak ve çocuk sahibi olmak için evliya ziyaret edilir. Erkek çocuğu isteyenler türbe ziyaretine gelir ve istekleri olursa adını Satılmış koymaktadırlar.

Menkıbeler: 1-) Emuren Dede kendisinden keramet isteyenlere veliliğini ispat için, üzerinde elbiseleri olduğu halde kızgın fırına girermiş. Belli bir süre sonra elinde bir tutam otla fırının içinden yanmadan çıkarmış. Bu ota yörede Davar Otu denmektedir. Yörede hayvancılıkla meşgul olan köylüler her yıl düzenli olarak gelip bu otu bulurlar ve başında kurban kesip, kurbanın kanını bu ota bularlar.
2-) Türbe toprağının ve suyunun her derde deva olduğu belirtilmektedir. Mezar yanında ağaç kesenin ifla olmayacağına inanılmaktadır.

Kaynakça: Nihat Aytürk –Bayram Altan / Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri –Altanoğlu -1992

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder