7 Şubat 2014 Cuma

Seyyid Necmettin Yahya Türbesi / AMASYA –Suluova –Yolpınar Köyü

Türbenin Yeri: Seyyid Necmettin Yahya Türbesi, Amasya İli Suluova İlçesi Yolpınar Köyü eski mezarlığın içindedir.
Seyyid Necmettin Yahya Türbesi
Seyyid Necmettin Yahya Kimdir: Eski ismi Hakala olan Yolpınar Köyünde 1363 ile 1369 yılları bir zaviye kurar. Zaviyeden günümüzde bir şey kalmamasına rağmen türbesi eski mezarlık içindedir. Seyyid Necmettin Yahya Er-Rufai olarak da anılan büyüğümüzün babası Seyyid Ahmed Kuçek Er-Rufai’dir ve Samsun ilinin Ladik ilçesinde medfundur. Dedesi Şeyh Taceddin Er-Rufai’dir. Kardeşleri ise Şeyh İzzettin, Şeyh İbrahim ve Şeyh Ali’dir.
19. göbekten Hz. Muhammed’in torunu olan Seyyid Necmettin Yahya’nın gerçek mesleği çilingirliktir. Köyün arazisini sulamak için Akdağ’ından su getirmiştir.    

Türbenin Durumu: Türbe yapılan kötü yenilemelere rağmen Selçuklu Dönemi türbelerinden izler taşımaktadır. Türbe içinde bu izler görülmektedir. Türbede mumyalık bölümü ve sanduka bölümünden oluşan iki kat vardır. Türbede iki sanduka bulunmaktadır. Türbenin külahı zamanla yıkılmış ve üzerine kiremitten bir çatı yapılmıştır. Türbe 1976 yılında Anıt olarak tescillenmiştir.  

Ziyaret Nedeni: Türbe değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Abdülhalim Durma –Hakala Makalesi / www.kurumsal.kulturturizm.gov.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder