4 Ocak 2014 Cumartesi

Kurt Baba Türbesi / AMASYA –Merzifon –Eymir Köyü

Türbenin Yeri: Kurt Baba Türbesi, Amasya İli Merzifon İlçesi Eymir Köyündedir.
Kurt Baba Türbesi
Kurt Baba Kimdir: Kurt Baba olarak da anılan veli dergahında kurtlara sahip çıkarmış, bu yüzden adı zamanla Kurt Baba olarak anılmıştır.

Türbenin Durumu: Türbesi Eymir Köyü Derneği tarafından yenilenmiştir. Üstü tek kubbeli çatı ile örtülü türbenin yanında yemekhane de bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Türbe ziyareti çevre köylerden gelen halk tarafından yapılmaktadır. Haziran ayında Kurt Baba Şenlikleri düzenlenmektedir.

Menkıbeler: 1-) Kurt Baba efsanesini Eymir Köyü Derneğinin internet sitesinden buraya olduğu gibi aktarıyorum:
Avcılar ormanda sürek avındadır. Kış ise çok şiddetli olup kar yer yer bir metreyi bulmaktadır. Avcılık bu ya, buna rağmen peşindedirler hayvanların. kurtları sıkıştırırlar. Karda kışta yiyecek bulamadıkları için, perişan bir halde olan kurtlar çok bunalırlar. Avcılar sarmıştır etraflarını, Keçiköy ile Eymir köyü arasında, ormanın kenarında tek bir ev vardır. Herkesten uzak, yaşlı bir zat yaşar orda.
Kurtlar kaçarak, kapısı her gelene açık olan, bu eve girerler. İçerde postunun üzerinde oturan aksakallı yaşlı ihtiyar, kurtların imdat dileyerek bakan gözlerini görür. Hiç konuşmaz, anlar sıkıntılarını. Bu arada avcılarda izlerin peşinden eve yaklaşmışlardır. Bu dergahın kapısının önünde biten ayak izleri, hayal kırıklığına uğratır onları. Şaşırırlar ihtiyar kapıdadır. Bir şey de sormazlar. 
Utanırlar yaptıklarından mahcup ve suçlu insanlar gibi kafalarını eğerek köylerinin yolunu tutar avcılar. Köyün kahvesinde sıkça soba başlarında bu ihtiyarın kurtlarla dostluğu anlatılır yıllarca. Kurt Baba olur dergahın adı. Hayvanda olsa kurtarıcısını unutmazmış. Kurt Baba ne zaman kurtlarını görmek isterse kapının önüne çıkar onlara seslenir, bölgenin bütün kurtları da toplanarak Kurt Babayı dergahında ziyaret ederlermiş.

Kaynakça: www.eymirkoyuderneği.com / Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder