21 Aralık 2013 Cumartesi

Şeyh Abdurrahim Rumi Türbesi / AMASYA –Merzifon – Cami Cedit Mahallesi

Türbenin Yeri: Şeyh Abdurrahim Rumi Türbesi, Amasya İli Merzifon İlçesi merkezindeki Cami Cedit Mahallesi, Atatürk Caddesi, Eren Sokakta bulunan İtfaiye yanındaki hazirededir.
Şeyh Abdurrahim Rumi
Şeyh Abdurrahim Rumi Kimdir: Merzifonlu Şeyh Abdurrahim Rumi Hazretleri olarak anılan Abdurrahim Rumi’nin gerçek adı Nizamedddin Abdurrahim’dir. 1385-1460 yılları arasında yaşamış Mutasavvıf Şair’dir. Teberrükzâde diye anılan soydan gelmektedir. Babası Teberrükzâde Sarı Danişment adıyla tanınan, Emir Aziz Efendi’dir.  Merzifon’da doğdu Çelebi Mehmet Medresesinde okudu. Gençlik yıllarında Akşemseddin ile tanıştı. İstanbul’un alınmasından sonra Ayasofya’da yapılan dini toplantılara beraber katıldılar.
1421 yılında Mısır’a gitti. Burada Zeynüddin Hafi’ye bağlandı. Birlikte önce Hacca, oradan Horasan’a geçerler. 1428 yılında Herat’da icazetnamesini alır. Herat’t altı yıl kaldıktan sonra buradan ayrıldığın Zeynüddin Hafi’nin “Bir aşk kütüğün yaktık / Diyar-ı Ruma attık” dediği söylenir. Merzifon’a gelip Çelebi Mehmet Medresesine müderris olarak atanır. Ölünceye kadar Rumi mahlasıyla şiirlerine ve irşada devam eder.    
Şeyh Abdurrahim Rumi Haziresi
Şeyh Abdurrahim Rumi Haziresi
Türbenin Durumu: Türbesi bir hazire içinde olup, diğer mezarlar akrabaları ve yakın tanıdıklarından oluşmaktadır. Türbesi sade ve üzeri açık bir türbedir. 1998 yılında Hazire olarak tescillenmiştir.     

Ziyaret Nedeni: Merzifon’un yetiştirmiş olduğu bu önemli şahsiyet hayır duası için ziyaret edilmektedir. Son yıllarda adına düzenlenen anma törenleri yapılmaktadır.     

Kaynakça: Berrin Taşan ( www.isamveri.org ) / Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / www.panoramio.com / www.kurumsal.kulturturizm.gov.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder