30 Ekim 2012 Salı

Küçük Aşık Mehmet Efendi / AFYONKARAHİSAR –Merkez –Devrane Mezarlığı

Küçük Aşık Mehmet Efendi Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli merkezinde bulunan Devrane mezarlığında türbesi varmış. Mezarlık kaldırılınca mezarın taşları Bademli Mahallesindeki Hacı Aşık camisinin bahçesine taşınmıştır.
Hacı Aşık Mescidi
Küçük Aşık Mehmet Efendi Kimdir: Asıl adı Mehmet’tir. Hacı Aşık, Küçük Aşık namları ile de anılmaktadır. Mevlana Halid-i Bağdadi’nin yolunda yetişmiş ve onun 12 yıl hizmetinde bulunmuştur. Dolaplı kuyulardan su çekilmesini icat etmiştir.
Babası leblebicilik yapan Küçük Aşık çok ufak yaşlarda kendini din yoluna adadığından Küçük lakabıyla anılmıştır. Fatma adındaki eşinden altı tane kızı olmuştur. 1848 yılında vefat etmiştir.

Türbenin Durumu: Türbenin taşları Hacı Aşık Camisinin bahçesindedir.

Ziyaret Nedeni: Yöre halkı tarafından hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Küçük Aşık ilmini geliştirmek için Afyon’u terk edip bir süre İstanbul’da kalır, oradan da Şam’a Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinin yanına gitmek için yola çıkar. Aynı yolda yürüyen bir grup yaşlı kişi Bağdadi’nin kendisini yaşından dolayı kabul etmeyeceğini söylerler. Küçük Aşık yolundan kimse çeviremez ve grupla birlikte Bağdadi’nin yanına varınca, onun geleceğini daha önce rüyasında görmüş olan Bağdadi onca yaşlı, bilgili adamın yanında genç Mehmet’i “Gel bakalım Aşık Mehmetim, sen hoşgeldin” diyerek selamlar. Diğerleri şaşkındır. Küçük Aşık Bağdadi’nin yolunda 12 yıl hizmet eder.

2-) Bu uzun hizmet yıllarında anne babası Küçük Aşık’ı ararlarmış. Önce İstanbul’u, sonra Mısır’ı ve ardında da Şam’a gelmişler. Bağdadi hazretleri öğlen namazı için abdest alacakmış. Küçük Aşık’ı yanına çağırmış ve “Oğlum senin arayanın soranın yok mu?” diye sual etmiş. Küçük Aşık’da cevaben: “Benim Allah’tan başka kimsem yoktur” demiş. Bağdadi hazretleri avuç içini Küçük Aşık’a göstermiş, orada anne ile babasının suretleri belirmiş. “Sen bunlardan izin almadan mı geldin yanıma?” diye sual edince, Küçük Aşık Bağdadi’nin kendisini yanından uzaklaştıracağından korkarak yine “Benim Allah’tan başka kimsem yoktur” demiş. Kapı açılmış ve içeri annesi ile babası girmiş. Sonra Küçük Aşık’ı da yanlarına alarak Ayfon’a dönmüşlerdir. Bağdadi hazretleri, Küçük Aşık’ın kendisinin hasretine dayansın diye çıkarıp hırkasını ona hediye etmiştir. Hac görevini de yerine getirdikten sonra Afyon’da ilim irfan yaymaya başlamıştır.
Bağdadi hazretlerinin cübbesi ise Hacı Aşık’ın varisleri tarafından özenle korunmuş ve sonra Bediüzzaman Said Nursi’ye verilmiş ve son olarak Şanlıurfa’da Abdülkadir Badıllı tarafından korunmaktadır.    

Kaynakça: Mehmet Gündoğan –Afyon Alimleri Evliyaları -1994 / www.risale-inur.org

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder