12 Mayıs 2012 Cumartesi

Emre Sultan Türbesi / AFYONKARAHİSAR -İhsaniye -Döğer B.

Emre Sultan Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli, İhsaniye İlçesi, Döğer Beldesi’ne 5,5km uzaklıktaki Emre Gölünün yanında bulunmaktadır.
Emre Sultan Türbesi
Emre Sultan Kimdir: 1781 yılında Emre Sultan Köyü halkı bugünkü tekkenin yerinde bulunan Bektaşi Tekkesine sokularak Karahisar Mutasarrıfı Kanyiyici Bekir Paşa tarafından yakılarak öldürülmüştür. Tekke ve türbe bu olaydan sonra tamir edilerek varlığını sürdüğü düşünülmektedir.

Emre Sultan'ın aile efradından olan Hüseyin Aydoğdu'nun vermiş olduğu bilgilere göre; Emre Sultan, gerçekte Taptuk Emre Sultan'dır. Rum diyarına göç eden Horasan erenlerindendir... Taptuk Emre Sultan'ın ailesi ve ona bağlı olan yakın çevresi günümüzde Kütahya'nın merkezine bağlı Elmalı Köyünde yaşamlarına devam etmektedir.
  

Türbenin Durumu: Eyvan tipi türbelere örnektir. Muhtemelen 14.yüzyılın sonunda inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı türbe kesme taştan ve yöreden toplanan arkeolojik devşirme malzemeler ile yapılmıştır. Kapı üzerinde ki yazıtta “Mülk Allah’ındır” yazmaktadır ve bugün sökülmüş olarak yerde durmaktadır. Batı eteğinde bulunan temel kalıntılarının Emre Köyünün eski yerleşimine ait olduğu düşünülmektedir.
Emre Sultan Türbesinin restarosyonu, aile üyeleri tarafından 2016 yılında izin alınarak yapılmaya başlanmıştır.      
Emre Sultan Türbesi
Emre Sultan Türbesinde Tahrip Edilen Sandukalar
Ziyaret Nedeni: Çevre halkı tarafından değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: Sevgi Parlak -2007 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009 / www.frigvadisi.net

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder