1 Kasım 2011 Salı

Yalıncak Sultan Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Sandıklı –Yalıncak Caddesi

Türbenin Yeri: Afyonkarahisar İli, Sandıklı İlçesinin merkezinde Yalıncak Caddesinde türbesi bulunmaktadır.

Yalıncak Sultan Kimdir: Yalıncak Sultan Anadolu’nun büyük evliyalarından olup, Sivas’ın Hafik İlçesi Yalıncak Köyünde de bir türbesi vardır. Babası Hacı Bektaş-ı Veli’nin 5. halifesi ve çerağcısı olan Pirep Sultan’dır. Pirep Sultan’ın üç oğlunun ikisi bir salgında vefat edince Yalıncak Sultan olarak anılan Seyit Muhammed Nuri tek oğlu olarak sağ kalır. Annesi Hatem Ana’dır. Önce annesi sonra babası vefat edince Hacı Bektaş-ı Veli’nin yanına giden Yalıncak Sultan Hünkar’ın huzuruna yalın ayak çıktığından dolayı Yalıncak Sultan olarak anılır.  

Ziyaret Nedeni: Sandıklılar tarafından ziyaret edilen Yalıncak Sultan’ı genellikle ufak tefek niyetlerinin olmasını isteyen kadınlar ziyaret etmektedir.

Menkıbeler: 1-) Kardeşlerinin yakalanmış olduğu salgından kurtulamayan Yalıncak Sultan çocuk yaşta vefat eder. Pirep Sultan cenaze hazırlıklarını yapan cemaate dönerek seslenir: “Ey cemaat bu çocuğun cenaze ölü niyetine mi kılalım? Yoksa diri niyetine mi?” Cemaat hep bir ağızdan “Diri niyetine pirim, diri niyetine” diye cevap verir. Bunun üzerine Pirep Sultan oğlunun sağ elini tutup, “Allah aşkına, Hünkar aşkına, kalk” der ve çocuk dirilir.    

Kaynakça: Ali Osman Karakuş - Sandıklı Türbeleri-I –Sandıklı Belediyesi -2011 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.

Taylan Köken

1 yorum:

  1. Mail Adresim:ozanculsuz@hotmail.com.mesajla adres bildirirseniz size sandıklı ve çevresinde bulunan 385 adete yakın alim evliyanın hayatlarını,menkıbelerini ve burada uygulanan halk inançları ve uygulamalarının yer aldığı 3 ciltlik Sandıklı Türbeleri isimli çalışmamı gönderebilirim. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.

    YanıtlaSil