16 Ocak 2015 Cuma

Kırmızı Ebe Türbesi / ANKARA / KIZILCAHAMAM / Taşlıca Mahallesi

Türbenin Yeri: Kırmızı Ebe Türbesi, Ankara İli Kızılcahamam İlçesi, Taşlıca (Köyü) Mahallesinin doğu çıkışında bir tepe üzerindedir.
Kırmızı Ebe Türbesi
Kırmızı Ebe Türbesi (Eski Hali)
Kırmızı Ebe Türbesi
Kırmızı Ebe Türbesi
Kırmızı Ebe Kimdir: Ebe Valide olarak da anılan Kırmızı Ebe Bacıyan-ı Rum’dur. Anadolu’ya ismini vermiş, evliyaların ulularındandır. Anadolu Selçukluları Döneminde Sultan Alaaddin Keykubat ordularıyla Başköy Rum Kalesini fethetmek için Taşlıca’ya gelir. Buraya daha önce gelip yerleşen Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi Türk askerlerini karşılar ve ayran ikram eder.
Yayık ayranını, bugün Ayran Taşı denilen mezarlığın yanında koruma altına alınmış olan yalağa döker. Herkes yalaktan gelip ayran alır. Alır almasına da Ayran Taşındaki ayran bir türlü tükenmez. Böylece Kırmızı Ebe’nin evliyadan bir zat olduğu anlaşılır. Kırmızı Ebe ile askerler arasında geçen şu konuşma Anadolu’ya bugünkü adının verilmesini sağlamıştır:
-         Doldurun gazilerim,
-         Doldur Ana,
-         Doldurun yavrularım
-         Ana, dolu…        
 
Ayran Taşı
Türbenin Durumu: Türbe yakın zamanda betonarmeden inşa edilmişti. Yine 2001 yılında bir hayırsever tarafından tekrar yapılmıştır.

Ziyaret Nedeni: Kırmızı Ebe’ye çok büyük saygı duyulmaktadır. Bu yüzden özellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.
Ayran Taşı ayrıca ziyaret edilen bir yere dönüşmüştür. Ayran Taşı yanında bulunan bodur alıç ağacının dallarına bezler bağlanmaktadır.


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder