14 Aralık 2017 Perşembe

Dede Mezarları / MANİSA / KULA – Evciler Mahallesi

Türbelerin Yerleri: Dede Mezarları üç tane olup, Manisa İli, Kula İlçesi, Evciler (Köyü) Mahallesindedir.

Dedeler Kimdir: Evciler Köyü Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde iskân görmüş bir köydür. Evciler Köyü halkı Afyonkarahisar’a bağlı bir ilçe olan Evciler’den buraya geldiği belirtilmektedir. Köy Yörük/Türkmen’dir. Muhtemelen köyün halkı Anadolu’da birçok yerde adına rastlamış olduğumuz Oğuzların Bozok Boyunun Evci Kolundan olmalıdır.

Anadolu’da diğer Evciler yerleşimleri bakarsak; 1927 yılında nahiye olan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler vardır. Ayrıca 1855/1867 salnamelerinde Ankara Eyaleti Bozok’a bağlı Evciler kazası bulunmaktaydı. Bu yerleşim günümüzde Yozgat’ın Çayıralan İlçesine bağlı köy statüsündedir. Adana Tufanbeyli İlçesine bağlı Evci Köyündeki Dilek Taşı ziyaretini daha önce bloğumuzda yayınlamıştık.

Yine Osmanlı Kayıtlarına göre Karaman, Diyarbakır, Hatay ve Giresun illerinde Evci/Evciler yerleşimleri bulunmaktaydı.

Evciler Köyü etrafında ziyaret edilen ve saygı gösterilen, yerel halkın Dede Mezarı/ Ermiş Mezarı olarak andığı üç tane ziyaret bulunmaktadır. Bu dedelerin Horasan’dan geldiği söylenmektedir. İsimleri bilinmemektedir.
      
Türbenin Durumu: Türbeler üzerleri açık mezar şeklindedir. Uzun süre önce defineciler tarafından tahrip edilmiştir.

Ziyaret Nedeni: Dede mezarları genellikle arife günleri hayır duası için tek tek ziyaret edilmektedir.

Kaynak: Yahya Aydın – Evciler Köyü (Vermiş olduğu bilgiler için teşekkür ederim) / TC. Başbakanlık Devlet Arşivleri Müdürlüğü – Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yayınları - Osmanlı Yer Adları-II -2013

Taylan Köken


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder