12 Nisan 2012 Perşembe

Yorgun Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Emirdağ -Adaçal Tepesi

Yorgun Dede Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Emirdağ İlçesine merkezine yakın Adaçal Tepesinin eteklerinde türbesi vardır.
Yorgun Dede Türbesi
Yorgun Dede Türbesi
Yorgun Dede Kimdir: Battal Gazi askerlerindendir. Bölgenin fethi sırasında bu topraklara gelip şehit düşmüş ve vefat ettiği yere türbesi yapılmıştır.

Türbenin Durumu: Üstü açık olan türbenin 2011 yılında Emirdağ Belediyesi tarafından bakımı yapılmıştır. Çevresi düzenlenen türbenin üzeri kameriye ile örtülmüştür. .

Ziyaret Nedeni: Genellikle Hıdrellez zamanı erken vakitte ziyaret edilen Yorgun Dede’nin türbesi etrafında ateşler yakılır, dilekler tutulur, türbenin yanındaki ardıç ağacına bezler bağlanır ve türbe üzerine dilek için bozuk para bırakılır.
Türbe yağmur duası için de ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Battal Gazi askerlerinden olan Yorgun Dede, Sivrihisar ve Seyitgazi tekfurları ile yapılan savaşlarda yaralanır. Medfun olduğu yerde Adaçal Dağını çıkamayacağını anlayınca, beni burada bırakın der ve orada vefat eder. Aylar sonra arkadan gelen başka kuvvetler Yorgun Dede’nin bozulmamış cesediyle karşılaşırlar ve evliya bir kişi olduğunu görürler ve türbesini yaparlar. 

2-) Halk Emirdağ’da yatan Emir Baba ile Yorgun Dede’nin kutsal günlerde toplarla, ışıklarla karşılıklı olarak haberleştikleri rivayet edilir.

Kaynakça: Abdulhalim Durma –Evliyalar Şehri Afyonkarahisar -2009 / www.emirdag.com.tr / www.emirdag.bel.tr .

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder