1 Mayıs 2015 Cuma

Uzun Dede Türbesi / ANTALYA / AKSEKİ – Kepez Köyü

Türbenin Yeri: Uzun Dede Türbesi, Antalya İli, Akseki İlçesi, Kepez Köyü’nün yaylası olan Çimi Yaylası yolu üzerindedir.

Uzun Dede Kimdir: Kepez Köyü eski kayıtlarda Kışla olarak geçmektedir. Bu adı kışları buraya çıkan Yörük/Türkmen’lerden almaktadır. Kayıtlarda Salsal Seydi Zaviyesine rastlanmaktadır. Salsal Seydi’nin Kolonizatör Dervişlerden olduğu belirtilmektedir.
Yine Alanya Kayıtlarında Kışla Karyesinde Çatal Seydi adına kurulmuş zaviye bulunmaktadır. Çatal Seydi aslında zaviyesini Kepez’de kurmuştur. Yazları o da yaylaya çıkarmış. Bir sene yine yaylağa çıkarken Çimi Yaylası yolunda vefat etmiştir. Burada gömülmüştür. Çimi Yaylası yolunda bulunan ve bölgede Uzun Dede olarak anılan iki uzun mezar vardır. Bunlardan birinin Çatal Seydi’ye ait olduğu düşünülebilir.
Kepez’in eski kayıtlarında köyün yakınlarında konup göçen Seyyid Cemalettin, Seyyid İbrahim adlarında zatların tekkeleri bulunmaktaymış. Köy civarında günümüzde de ziyaret edilen yatırların bunların öğrencileri olabileceği düşünülmektedir.
Bu bilgiler ışığında Uzun Dede olarak anılan zatın kayıtlarda adı geçen Salsal Seydi olma ihtimali vardır.

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık iki uzun mezardan oluşmaktadır. 

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle bahar aylarında yağmur duası için ziyaret edilir ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.
    
Kaynak: Kemal Özkaynak –Akseki Kazası -1954

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder