4 Haziran 2014 Çarşamba

Dut Dede Türbesi / ANKARA / BALA / Afşar Beldesi

Türbenin Yeri: Dut Dede Türbesi, Ankara İli Bala İlçesi Afşar Beldesinin kuzeyinde kalan Dutdede Tepesinde türbesi vardır.
Dut Dede Türbesi (Eski Hali)
Dut Dede Aile Efradı
Dut Dede Kimdir: Dut Dede’nin asıl adı Şeyh Duran olduğu, Osmanlı Döneminde II. Murat devrinde bölgeye Horasan’dan gelip Hacı Bayram-ı Veli’nin kızıyla evlenmiş ve ona intisap etmiş bir velidir. Afşar Kasabasının manevi lideridir.
Dut Dede Yağmur Duası
Dut Dede Yağmur Duası
Türbenin Durumu: Türbe dikdörtgen planlı, üstü kapalı bir türbedir. Yığma taştan inşa edilen türbe 2009 yılında çevresiyle birlikte restore edilerek sıvanmış ve orijinal görüntüsünü kaybetmiştir. Türbe ve etrafı piknik yeri gibi düzenlenmiştir. Türbe etrafında aile efradının mezarları bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle yağmur duası için toplu olarak ziyaret edilmektedir. Yaklaşık 3000-4000 kişi toplu olarak yağmur duası için her yıl ziyaret eder, eğer yağmur yağmışsa “Şükür Duası” yapılmaktadır.  ve her seferinde sonuç alınmaktadır. Yine değişik dilekler için kadınlar tarafından ziyaret edilen Kartal Dede’yi çocuğu olmayanla ziyaret etmektedir. Mum yakılarak, bez bağlanarak şifa aranmaktadır.

Kaynakça: Hikmet Tanyu –Ankara ve Çevresinde Adak ve Adak Yerleri –Ankara Üni.Basımevi -1967 / www.facebook.com / www.tr.wikipedia.org  


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder