28 Ocak 2013 Pazartesi

Taptuk Emre Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Sandıklı –Yunus Emre Mah.

Taptuk Emre Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İlinin Sandıklı İlçesi Yunus Emre Mahallesinde türbesi vardır. Türbe eskiden Çay Köyü’nde iken, köy Sandıklı’ya bağlı bir mahalle olmuştur.  
Taptuk Emre Türbesi
Taptuk Emre Kimdir: Tabduk’un kapısında / Kul olduk kapusunda, / Yunus miskin çiğ idik / Piştik elhamdülillah! Dizleri ile Taptuk Emre’nin öğrencisi olduğunu söylemektedir Yunus Emre. Yunus Emre Tapduk Baba’nın dervişidir. Taptuk, Barak Baba’nın, o da Sarı Saltuk’un halifesidir.
Horasan erenlerinden olan Taptuk Emre Cengiz Han’ın baskıları sebebiyle Anadolu’ya göç etmiştir. Doğum tarihi olarak 1210-1215 yılları düşünülmektedir. Adı Hacı Bektaş-ı Veli ‘Vilayetname’sinde geçtiğinden dolayı onunla çağdaş sayılmaktadır. 

Türbenin Durumu: Türbe günümüzde mahallenin gelişmesiyle bir çıkmaz sokağın arasında kalmıştır. Yunus Emre’nin türbesi ise Taptuk Emre türbesine 100 mt mesafededir. Türbe önceleri kesme taştan bir mezarken günümüzde üstü betonarme bir çatıyla örtülerek türbe haline getirilmiştir.
Türbe yanında Taptuk Emre’yi ziyarete gelenlerin ibadeti yapmaları ve Kuran okumaları için küçük bir mescit yapılmıştır. 

Ziyaret Nedeni: Taptuk Emre türbesi hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Hacı Bektaş-ı Veli Yunus Emre’nin eğitim işini Taptuk Emre’ye vermiştir. Bu ilişkiden dolayı bazı kaynaklar, Taptuk Emre’nin Hacı Bektaş-ı Veli’nin halifesi olduğunu belirtmektedir. Taptuk Emre, daha Emre iken nasibinin onda olduğunu Hacı Bektaş-ı Veli’nin elindeki yeşil beni görünce anlar ve ona “Tapduk Hünkârım” diye hitap eder. O günden sonra Emre artık Taptuk Emre olarak anılacaktır.     

Kaynak: Ali Osman Karakuş - Sandıklı Türbeleri-I –Sandıklı Belediyesi -2011 / Abdülbaki Gölpınarlı –Yunus Emre –Altın Kitaplar -1991


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder