9 Kasım 2012 Cuma

Hacı Baba Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Merkez –Erkmen Beldesi

Hacı Baba Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Merkez ilçesine bağlı Erkmen Beldesinin merkezinde türbesi vardır.
Türbe Girişi
Hacı Baba Kimdir: Bazı kaynaklara göre adı Ahmed Karahisari’dir. Erkmenli Hacı Baba olarak da anılmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaşamıştır. Eğtiminin bir bölümünü Afyonkarahisar’da tamamladıktan sonra İstanbul'a gider ve Karahisari olarak anılmaya başlar. Burada Şeyhülislam Kadızade Efendi’nin yanında eğitimine devam eder ve Fatih Medresesinde hocalık yapıp Baş Müderrisliğe kadar yükselmiştir. Mutasavvıf bir alim olan Hacı Baba bir çok öğrenci yetiştirdikten sonra sufi bir yaşamı tercih etmiştir. Türbenin tabelasında 1440-1530 yıllarında yaşadığı belirtilmektedir.  
Türbenin İçi 
Türbenin Durumu: Türbe iki odadan oluşmaktadır. Büyük odada Hacı Baba’nın sandukası, küçük odada ise kızlarına ait iki sanduka bulunmaktadır. Üzerinde yerel sanatçıların yaptığı ahşap oyma tavan süslemesi görülmeye değerdir.
Türbenin İçi
Türbenin İçi
Ziyaret Nedeni: Hacı Baba Erkmen Kasabasının manevi lideridir ve yöre halkı tarafından büyük saygı görmektedir. Hemen hemen tüm halk kültürü uygulamalarında hayır duası için ziyaret edilmektedir.
Sünnet konvoyu türbeye uğrar hayır duası eder. Evlenecek gelin türbeyi arkadaşları ile ziyaret eder, iki rekat namaz kılar ve hayır duası eder, bilenler kuran okur. Hacı Baba yağmur duası için de ziyaret edilir. Kadın erkek, genç ihtiyar türbede yağmur duası için toplanır. Hep beraber “helalleşirler”, çünkü helalleşmiş olanların duasının kabul olunacağına inanılır. Daha sonra erkekler önde, kadınlar geride tekbir getirerek kabristanlığa gidilir ve burada toplu olarak iki rekat namaz kılınır ve yağmur duası yapılır. Yağmur duası yayan olarak diğer yatırlar ve ziyaret yerleri dolaşılarak devam eder ve başladığı yere dönülerek burada son bir dua okunarak noktalanır. Hacı adayları da Hacı Baba türbesini ziyaret eder ve buradaki sancağı alarak kasabada Sancak Alayı Yürüyüşü yapılır ve hep beraber tekrar türbeye gelinir burada dualar okunur ve vedalaşılır. Sancak türbeden kurban kesmeden asla çıkarılmaz. Asker uğurlama töreni de Hacı Baba türbesinde yapılır. Kurban kesilip, helalleşilir ve dualar edilir.   

Menkıbeler: 1-) Hac görevini ifa için gemi ile yolculuğa katılan Hacı Baba yolda fırtınaya tutulunca gemisi batar. Bir direk üzerinde üç gün aç susuz yaşam savaşı verir. Bu badireden inancı sayesinde kurtulmayı başarmıştır.

Kaynakça:  www.erkmen.bel.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder