28 Eylül 2012 Cuma

Çavuş Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Merkez – Çavuşbaş Mah.

Çavuş Dede Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İlinin Merkezinde Çavuşbaş Mahallesinde bulunan Olucak Çeşmesinin karşısındaki eski kabristanlıkta türbesi vardır.
Olucak Çeşmesi
Çavuş Dede Kimdir: Gerçek adı Mustafa Çavuş’tur ve Kethüda yeri çavuşu olarak bilinmektedir. Rivayete göre kalenin fethi esnasında susayan askerler için Olucak Çeşmesinin olduğu yerdeki suyu bulur.
Çavuş Dede Türbesi
Çavuş Dede Türbesi Ayrıntı
Türbenin Durumu: Türbe betonarme ile sıvanmış, üstü açık bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Çevre halkı tarafından değişik dilekler için ziyaret edilmektedir. Adak olarak mum adağı ve kurban adağı yapılmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Afyonkarahisar’ı kuşatan Türkler kalenin teslim olması için elçiler gönderir ama her seferinde geri çevrilir. Bunun üzerine Türk Komutan en güçlü Çavuşbaşını kaleyi fethetmesi için görevlendirir. Çavuşbaşı askerleri ile kaleyi çevirir, kale komutanı kaleye kapanır. Türk birliği kaleyi kuşatır ama kısa zamanda su stoğu bitince, Karakuyu denen yerden su ihtiyacını karşılamak isterler, ama su tatsız ve sağlığa zararlıdır. Bu durumu Çavuşbaşına haber verince, yanına bir kişi alan Çavuşbaşı Yağdan denilen yere gelir, bir kayanın başında dualar okur ve kılıcını kaldırırak “Burada su olacak” diyerek kılıcını kayaya vurur. Kılıcın değdiği yerden gürül gürül sular akmaya başlar.
Susuzluğunu gideren askerler tekrar canlanır ve bir seferde kaleyi ele geçirirler. Suyun çıktığı yere Olacak Çeşmesi yapılır. Kalenin fethi sırasında şehit düşen Çavuş Dede ise çeşmenin karşısına yapılan kabristanlığa defnedilir.        

Kaynakça: Afyonkarahisar Vakıf Eserleri Cilt.I-2005 / www.afyon-bel.gov.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder