26 Eylül 2011 Pazartesi

Ayşe-Abdurrahman Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Başmakçı -Yaka B.

Ayşe Abdurrahman Türbesinin Yeri:  Afyonkarahisar İli Başmakçı İlçesi Yaka Beldesinde türbesi vardır.
Ayşe - Abdurrahman Türbesi

Ayşe ve Abdurrahman Kimdir: Ayşe Hatun, Ayşa Hatun, olarak da isimlendirilen Ayşe Anne mübarek bir kadın olup Abdurrahman Dede’nin eşidir ve onunla aynı türbede medfundur. Abdurrahman Dede Çal bölgesindendir. Kocası ile hacda tanışırlar.

Türbenin Durumu: Türbe bir höyüğün kenarındadır. Üstü kapalı türbede eşi ile birlikte yatmaktadır. Uzun olan mezar Abdurrahman Dede’ye aittir. Kısa olan mezar Ayşe Anneye ait olduğu söylenir. Türbe etrafında çok eski ağaçlar bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Türbe yöre insanları tarafından ziyaret edilmektedir. Ziyaret esnasında türbe başında Yasin ve diğer dualar okunmaktadır. Bu türbede yatan zatların Horasan'dan gelip, Balkanlara kadar göç yollarında değişik uygulamalarını gördüğümüz, ermiş erkek ve kadının aynı türbede bulunmasına örnek teşkil eder.

Menkıbeler: 1-) Yaka Beldesinde yaşayan Ayşe Hatun iyi bir insan olmasına rağmen yöre insanı tarafından kabul edilmez ve dışlanır. Ayşe anneye, ahali yapmadıkları kötülük bırakmamış. Ayşe anne yapılan kötülüklere daha fazla dayanamayıp “Yazın koyacak yer bulmayın, kışın da yiyecek bir şey bulamayın” diye beddua etmiş.

2-) Ayşe Hatun her sene hacca gidermiş. Abdurrahman Sultan da hacca gittiğinde Ayşe Hatun ile tanışmış ve konuşmuşlar. Abdurrahman Dede hacdan dönünce Yaka’ya yolu düşünce Hacı Ayşe’yi ahaliye sorar. Ahali böyle birisinin olmadığını, ama köyün dışında deli bir Ayşe’nin olduğunu söylerler. Abdurrahman Dede Ayşe Hatun’un olduğunu anlar ve olayı anlatınca, ahali onun bilgeliğini kabul eder.

Kaynakça: http://www.yakader.org/ / http://www.basmakci.com.tr.tc/ / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya -2009 / Yaşar Kalafat -Anadolu'da Ulu Kadın Kişiler ve Halk İnançları. 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder