31 Ekim 2013 Perşembe

Osman Çelebi Türbesi / AMASYA –Merkez – Hacı İlyas Mahallesi

Türbenin Yeri: Osman Çelebi türbesi, Amasya İli merkezi Hacı İlyas Mahallesi, Ziya Paşa Bulvarı üzerinde yer alan II. Beyazıt Külliyesinin içindedir.
II. Beyazıt Külliyesi
Osman Çelebi Kimdir: Osmanlı padişahı II. Beyazıt’ın torunudur. Babası Amasya Valisi olan Şehzade Ahmed’dir.
Osman Çelebi Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe kare planlıdır ve kubbelidir. Türbe kesme taş ve mermerden inşa edilmiştir. Türbe içerisinde tek sanduka mevcuttur. Türbe külliyeye sonradan eklenmiştir. 1513 yılında inşa edilmiştir. 1992 yılında Anıt olarak tescillenen türbe Vakıflar mülkiyetindedir.


Taylan Köken

30 Ekim 2013 Çarşamba

Hicabi Baba Türbesi / AMASYA –Amasya – Ziyaret Beldesi

Türbenin Yeri: Hicabi Baba türbesi, Amasya İli Merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Ziyaret Beldesinin merkezinde bulunan Hicabi Baba Camisinin yanındadır.
Hicabi Baba Türbesi
Hicabi Baba Kimdir: Gerçek adı Hicabül Abdülbaki Efendi’dir. 1777-78 yıllarında Kırım’ın Bahçesaray kasabasından Amasya’ya gelmiş, burada Ürgüplü Hacı Ahmet Efendi adındaki bir medrese hocasından dersler almıştır. Tasavvuf eğitimini ise Turhallı Şeyh Mustafa Efendi’den almıştır. Şeyhinin ölümü üzerine Amasya’da Nakşibendi Tarikatının şeyhi olmuş ve manevi hastalıkları iyileştirmesiyle ünlenmiştir. 1815-16 yıllarında eski adı Ziyere olan Ziyaret Kasabasında vefat etmiştir.

Türbenin Durumu: Türbe dikdörtgen formda olup 8,5x6,10mt ölçülerindedir. Çatısı kubbelidir. İçerisinde biri bayan beş sanduka bulunmaktadır. Türbe 1991 yılında Anıt olarak tescil edilmiştir. Türbe 1974 yılında restore edilmiştir.

Ziyaret Nedeni: Hicabi Baba’ya her türlü dilek, akıl hastaları ve hacca giden Ziyaretliler gelmektedir. Hacca giden hacı adayları Hicabi Baba türbesini toplu ziyaret edip, dualar okurlar ve türbede bulunan sancağın altından geçerler. Diğer ziyaretler için gelenlerse dualarını okurlar.

Menkıbeler: 1-) Türbede Hicabi Baba’ya ait olan iki sancak bulunmaktadır. Savaş zamanında türbeden kaybolan sancaklar, savaş bitince geri gelir ve üzerinde kan ve kılıç izleri gözlenmiştir.
2-) Hicabi Baba camisinin imamı Hicabi Baba’ya ait bir ibriği her gün doldurmasına rağmen sabahları ibriğin boşaldığı görülmektedir. Bu yıllardır böyledir.
3-) Hicabi Baba Şeyh Mustafa Efendi’ye intisap etmek için birkaç kez Ziyaret’e gelir. Fakat bir türlü yolu bulup dergaha ulaşamaz. Bu durum Mustafa Efendi’ye malum olur ve müritlerini göndererek Hicabi Baba’yı yanına alır. Gün gelir Mustafa Efendi vefat eder. Vasiyet olarak “Kim kavuğumu yerden kaldırırsa yerime o geçsin der.” Bütün müridler denemesine rağmen kavuğu yerden kaldıramaz. Bu işe yalnız Hicabi Baba kalkışmamıştır. Dergahta huzursuzluklar çıkınca kavuğu kaldırdığı gibi başına geçirir ve şeyhinin yerine göreve başlar.
4-) Hicabi Baba uzun boylu ve heybetli görünüşe sahiptir. Zaman zaman tarlaya çalışmaya giden köylüler şadırvanın orada Hicabi Baba’yı abdest alırken görmektedirler.
5-) Başka bir menkıbeyi ise değerli araştırmacı Abdulhalim Durma’dan olduğu gibi aktarıyorum:  Hicabi’nin diğer müridlerinden farklı olan davranışları, sohbetlere iştirak etmesi şeyhinin dikkatini çeker. Aralarında meydana gelen manevi yakınlaşma, diğer müridlerin de gözlerinden kaçmaz. Ne var ki, müridler bu sevgiyi kıskanırlar. Dedikodular şeyhin kulağına kadar gider. Bunun üzerine şeyh, müridlerini toplar ve onların birer demet çiçek getirmelerini ister. Şeyhin bu isteğini yerine getirmek için, müridler Ziyere Köyü’nün arazisine ve dağlara çıkarlar. Amaç en güzel çiçeklerden bir demet hazırlayıp, şeyhlerine sunmaktır. Bütün müridler, Ziyere Köyü’nün dağlarından envai cins çiçeklerden birer demet yapıp Şeyhlerinin huzuruna girerler. Şeyhin odası bir çiçek bahçesine dönüşmüştür. Fakat Hicabi nice zaman sonra ağlaya ağlaya elleri boş döner. Şeyh, ‚ Ya Hicabi!.. Sen çiçek toplamadın mı ?‛ deyince, Hicabi büyük bir mahcubiyet içinde, ‛ Sultanım, çiçekler hep Allah’ın adını zikrediyorlar, kıyıp koparamadım‛, cevabını verir. Şeyh o zaman müridlerine döner;  “İşte Hicabi’yi bunun için sizden fazla seviyorum. Siz ne anlarsınız çiçeğin fikrinden, zikrinden”  der.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.kurumsal.kulturturizm.gov.tr / www.amasyaziyaret.bel.tr / www.amasya-abdulhalim.blogspot.com

Taylan Köken

29 Ekim 2013 Salı

İbrahim Dede Türbesi / AMASYA –Amasya – Ziyaret Beldesi

Türbenin Yeri: İbrahim Dede türbesi, Amasya İli Merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Ziyaret Beldesi Yukarı Mahallede bulunan İbrahim Dede Tepesindedir.
İbrahim Dede Türbesi
İbrahim Dede Kimdir: İbrahim Dede’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık kabristan şeklindedir. Türbede iki mezar bulunmaktadır. Ziyaret Belediyesi tarafından restore edilerek çevre düzenlenmesi yapılmıştır.


Taylan Köken

28 Ekim 2013 Pazartesi

Sinan Efendi Türbesi / AMASYA –Merkez – Üçler Mahallesi

Türbenin Yeri: Sinan Efendi türbesi, Amasya İli merkezi Üçler Mahallesi, Torumtay Sokaktadır.
Sinan Efendi Türbesi
Sinan Efendi Kimdir: Sinan Efendi’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe kare planlıdır ve kubbelidir. Türbe moloz taş ve tuğlayla inşa edilmiştir. Türbe içerisinde tek sanduka mevcuttur. 1983 yılında Anıt olarak tescillenen türbe Vakıflar mülkiyetindedir. Restorasyona ihtiyacı vardır.


Taylan Köken

27 Ekim 2013 Pazar

Çilehane Türbesi / AMASYA –Merkez – Sofular Mahallesi

Türbenin Yeri: Çilehane türbesi, Amasya İli merkezi Sofular Mahallesi, Saraydüzü Caddesinde bulunan Çilehane Camisi yanındadır.
Çilehane Türbesi
Çilehane Yapısı Nasıldır: Çilehane Cami, Tekke, Türbe ve Çilehane hücrelerinden oluşan bölümleriyle 1413 yılında Çelebi Mehmet’in emirlerinden olan Yakup Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami ve tekke 1939 yılında depremden zarar görür. 1964 yılında Vakıflar tarafından restore edilir. Tekke Halvetiye Tekkesidir.
Çilehane Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe kare planlıdır ve kubbelidir. Türbe moloz taş ve tuğlayla inşa edilmiştir. Alt bölümde cenazelik bölümü vardır. 1992 yılında Anıt olarak tescillenen türbe Vakıflar mülkiyetindedir.


Taylan Köken

26 Ekim 2013 Cumartesi

Sultan Mesud Türbesi / AMASYA –Merkez – Üçler Mahallesi

Türbenin Yeri: Sultan Mesud türbesi, Amasya İli merkezi Üçler Mahallesi, Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulunan Arkeoloji Müzesinin bahçesindedir.
Sultan Mesud Türbesi
Sultan Mesud Kimdir: Selçuklu Sultanı olan Sultan Mesud’un burada medfun olup olmadığı bilinmiyor. Türbe Sultan Mesud Türbesi olarak anılmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbe Selçuklu Devri yapılarından olup 12.yüzyılda yapılmıştır. Eyvanlı tipe örnek bir türbedir. Türbe inşasında kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Alt kat mumyalık olarak kullanılmaktadır. Müze bahçesindeki bu türbe belli bir dönem Mumya Müzesi olarak kullanılmıştır.


Taylan Köken

25 Ekim 2013 Cuma

Kadılar Türbesi / AMASYA –Merkez – Gök Medrese Mahallesi

Türbenin Yeri: Kadılar türbesi, Amasya İli merkezi Gök Medrese Mahallesi, Torumtay Sokaktadır.
Kadılar Türbesi
Kadılar Türbesi Nedir: Amasya’da görev yapan kadılar için yapılan bir türbedir. Eyvan yapı tarzında yapılan türbe 14.yüzyılında ikinci yarısında inşa edilmiştir.
Halifet Gazi ve Kadılar Türbeleri
Türbenin Durumu: Türbe devşirme malzeme, kesme taş ve tuğladan inşa edilmiştir. Kemerli girişi kuzeye bakmaktadır. Türbe 1992 yılında Anıt olarak tescillenmiş, 2007 yılında Vakıflar tarafından restore edilmiştir.


Taylan Köken

24 Ekim 2013 Perşembe

Hamdullah Efendi Türbesi / AMASYA –Merkez – Sofular Mahallesi

Türbenin Yeri: Hamdullah Efendi türbesi, Amasya İli merkezi Sofular Mahallesi, Çevikçe Sokakta bulunan Hamdullah Efendi Cami yanındadır.
Pir Hamdullah Çelebi Türbesi
Hamdullah Efendi Tabelası
Hamdullah Efendi Kimdir: Hacı Bektaş Veli Dergahının 23. Postnişin’idir. Hamdullah Çelebi, Pir Hamdullah Efendi olarak da anılmaktadır. 1767’de doğup, 1836 yılında vefat etmiştir. Anası Rahime Hanım, babası Seyyit Şeyh Feyzullah Çelebi’dir ve onun 1824 yılında vefatı üzerine posta oturmuştur. Osmanlı padişahı II. Mahmud Yeniçeri ocağını kaldırınca, Hamdullah Çelebi’yi 1827 yılında Amasya’ya sürgüne gönderir. Burada vefat eder. Amasya Alevileri 1847 yılında mezarının üzerine bugünkü türbeyi inşa ederler.
Hamdullah Efendi ve Güleser Hanım Sandukaları
Türbenin Durumu: Türbe kare planlı, kubbeli, kubbesi oluklu kiremitle kaplıdır. Türbe kitabesi kapı girişindedir. Türbe içinde duvarlar boyama tekniğiyle süslenmiştir. Vakıflar sorumluluğundaki türbe 1992 yılında Anıt olarak tescillenmiştir.
Türbede iki sanduka vardır. Biri Hamdullah Efendi’ye diğeri ise eşi Güleser Hanım’a aittir. Türbe yanında Hamdullah Efendi Cemevi ve Kültür Merkezi inşa edilmiştir.

Kaynakça: www.kurumsal.kulturturizm.gov.tr / www.tusyapma.worgpress.com /  www.facebook.com / www.tatilcenter.wordpress.com 


Taylan Köken

23 Ekim 2013 Çarşamba

Gök Medrese Türbesi / AMASYA –Merkez – Gökmedrese Mahallesi

Türbenin Yeri: Gök Medrese türbesi, Amasya İli merkezi Gökmedrese Mahallesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde bulunan Gök Medrese Camisine bitişiktir.
Gök Medrese Türbesi
Seyfettin Torumtay Kimdir: Amasya valisi olarak görev yapmıştır. Seyfettin Torumtay I. Alaeddin Keykubad’ın yetiştirdiği valilerdendir. Döneminde askeri ve siyasi birçok olayda adı geçmekte olan önemli bir devlet adamıdır. 1282 yılında Amasya’da vefat ederek yaptırmış olduğu türbeye defnedilir. Türbe Seyfettin Torumtay tarafından 1266-1267 yıllarında medrese, cami ve türbe olarak beraber inşa edilmiştir.  
Gök Medrese Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe mavi çinilerle süslenmiş olduğundan Gök Medrese olarak anılmıştır. Türbe tuğla ve koyu yeşil çinilerden zikzak motifler kullanılarak yapılmıştır. Külliye 1926-1977 yıllarında Amasya Müzesi olarak kullanılmıştır. II. Abdülhamid tarafından tamir ettirilmiştir. Türbe içindeki sandukalardan biri Torumtay soyundan gelen Necip Bey’e aittir. Seyfettin Torumtay Gök Medrese’nin karşısında bulunan türbe için de medfundur.

Taylan Köken

22 Ekim 2013 Salı

Torumtay Türbesi / AMASYA –Merkez – Gökmedrese Mahallesi

Türbenin Yeri: Torumtay türbesi, Amasya İli merkezi Gökmedrese Mahallesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde bulunan Gök Medrese’nin bahçesindedir.

Torumtay Türbesi
Torumtay Türbesi Bezemeleri
Torumtay Türbesi Bezemeleri
Torumtay Kimdir: Tam adı Seyfettin Torumtay’dır. Amasya valisi olarak görev yapmıştır. Seyfettin Torumtay I. Alaeddin Keykubad’ın yetiştirdiği valilerdendir. Döneminde askeri ve siyasi bir çok olayda adı geçmekte olan önemli bir devlet adamıdır. 1282 yılında Amasya’da vefat ederek yaptırmış olduğu türbeye defnedilir. Türbe Torumtay tarafından 1278 yılında yaptırılmıştır. Türbenin banisi olarak Torumtay bin Abdullah yazısı görülmektedir.         
Torumtay Türbeleri Sandukaları
Seyfettin Torumtay Sandukası
Türbenin Durumu: Türbe Selçuklu üslubunda sanılmasına rağmen çok farklılıklar göstermektedir. İki katlı dikdörtgen planlı olan türbe genel olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Ayrıca türbede tuğla da kullanılmıştır. Süslemeler kapı yerine, üst kısımlarında ve çevresinde kullanılmıştır. Yapım kitabesi kapı girişindedir. Türbe 1891-1892 yıllarında onarım görmüştür. Türbe içindeki sandukalarda Torumtay’ın mezarının haricinde çocuklarının ve torunlarının mezarları da bulunmaktadır.


Taylan Köken

21 Ekim 2013 Pazartesi

Şirvanlı İsmail Türbesi / AMASYA –Merkez –Şamlar Mahallesi

Türbenin Yeri: Şirvanlı İsmail Türbesi, Amasya İli merkezinde bulunan Şamlar Mahallesi Melikşah Sokaktadır.
Yukarı Türbe ve Camii
Şirvanlı İsmail Kimdir: Şirvanlı İsmail Şirvanlızade Mehmet Rüştü Paşa’nın babasıdır. İsmail Siraceddin olarak da anılmaktadır. Hazirede toplam beş mezar vardır. Bu mezarlarda kavuk ve kitap resimlerinin çizilmiş olması medfunların dergahtan olduğunu düşündürmektedir. Bu mezarlardan birisi Rüştü Paşa’nın kardeşi olan, İstanbul Kadılığı yapmış Seyyid Ahmet Hulusi Siraceddin’e aittir.


Türbenin Durumu: Türbe 1870 yılında inşa edilmiştir. Yukarı Türbe Camisine bitişik olarak yapılmıştır. Kesme taşlardan ve tuğladan inşa edilen türbenin üzeri kubbe şeklinde ve oluklu kiremitle kaplıdır.

Ziyaret Nedeni: Genellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: www.kurumsal.kulturturizm.gov.tr / www.panoramio.com

Taylan Köken

20 Ekim 2013 Pazar

Şadgeldi Paşa Türbesi / AMASYA –Merkez – Gökmedrese Mahallesi

Türbenin Yeri: Şadgeldi Paşa türbesi, Amasya İli merkezinde Gökmedrese Mahallesinde Ferhat Sokaktadır.
Şadgeldi Paşa Türbesi
Şadgeldi Paşa Kimdir: Amasya emiri olarak görev yapmıştır. 1382 yılında medfun olunca türbesine gömülmüştür. Türbe 1992 yılında 1. Dereceden Anıt Eser olarak tescillidir ve yakın yıllarda Vakıflar tarafından restore edilmiştir.          

Türbenin Durumu: Türbe eyvan yapıya sahiptir. Kesme taştan inşa edilmiştir. Ana mekan yaklaşık 10x10mt ölçülerinde, türbe 7,40x7,40mt ölçülerinde olup üzeri bir kubbeyle örtülüdür. Türbeye yanında bulunan camiden geçilmektedir.


Taylan Köken

19 Ekim 2013 Cumartesi

Halifet Gazi Türbesi / AMASYA –Merkez – Gökmedrese Mahallesi

Türbenin Yeri: Halifet Gazi türbesi, Amasya İli merkezinde bulunan Gökmedrese Mahallesi Mustafa Kemal Caddesi kenarındadır.
Halifet Gazi Türbesi
Halifet Gazi Kimdir: Türbe Danişmend emirlerinden Halifet Gazi’ye aittir. Danişmend Beyliği ortadan kaldırılınca Selçuklu Sultanlığının hizmetine giren Halifet Gazi 1222 yılında Amasya valiliği yapmıştır. Daha sonra Erzurum valiliğine de atanmıştır. 1232 yılında bir sefer sırasında vefat edince naaşı Amasya’ya getirerek türbesine defin edilir. 
Halifet Gazi Türbesi
Halifet Gazi Sandukası (Lahiti)
Türbenin Durumu: Türbe 1210 yılında yapılmıştır. Türbe içinde Halifet Gazi’nin mermerden sandukası vardır. Halifet Gazi sandukası devşirme bir lahittir. Lahit üzerindeki bezemelerde koç kafaları, kanatlı eroslar ve Medusa başları bulunmaktadır. Türbe sekizgen kaideli ve piramidal külahlıdır. Düzgün kesme taşlardan imal edilen türbe iki katlıdır. Türbe süslemeleri ile ilgi çekicidir.
  

Taylan Köken

18 Ekim 2013 Cuma

Mehmet Dede Türbesi-IV / AMASYA –Merkez –Yolyanı Köyü

Türbenin Yeri: Mehmet Dede Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Yolyanı Köyünün dışındadır.

Mehmet Dede Kimdir: Mehmet Dede adına Amasya’nın bir çok yerinde rastlanmaktadır. Kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. 

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Bahar aylarının gelmesiyle birlikte köylüler toplu olarak yağmur duasına çıkarlar. Yazın bolluk içinde geçmesi için dualar okunur, kurban kesilir. Kesilen kurbanlarla yapılan yahni ve etli pilavlar toplu olarak yenir. Mehmet Dede birinci gün ziyaret edildikten sonra, ikinci gün köylüler mezarlık bölgesinde toplanmaktadır.


Taylan Köken

17 Ekim 2013 Perşembe

Topuz Baba Türbesi / AMASYA –Merkez –Şamlar Mahallesi

Türbenin Yeri: Topuz Baba Türbesi, Amasya İli merkezinde bulunan Şamlar Mahallesi Polis Lojmanlarının karşındadır.
Topuz Baba Türbesi
Topuz Baba Kimdir: Topuz Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Ayak ve baş taşları topuz biçiminde olduğundan bu isim verilmiştir.

Türbenin Durumu: Türbe yol kenarında olup, üstü açıktır, sanduka mermerden yapılmıştır. Mezarın etrafı betonla çevrelenmiş ve etrafı demir korkulukla çevrelenmiştir. Türbe Kültür Bakanlığı tarafından tescillidir.

Ziyaret Nedeni: Genellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

16 Ekim 2013 Çarşamba

Dikmen Baba Ziyareti / AMASYA –Merkez –Sarayözü Köyü

Türbenin Yeri: Dikmen Baba Ziyareti, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Sarayözü Köyüne yakın konumdaki Dikmen Tepenin eteklerindedir.

Dikmen Baba Kimdir: Dikmen Baba’nın kim olduğu konusunda detaylı bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur. Bilgileri aldığımız köyün sitesinde bu alanın kutsal bir alan olduğu kabul edilmektedir.

Ziyaret Nedeni: Bu alan kutsal kabul edilir ve her yıl kurban kesilir.

Menkıbeler: 1-) Kurtuluş Savaşı yıllarında köyü istila eden Ermenilerin Dikmen Baba’nın olduğu yerden köye giremediği görülmüş ve köyü Dikmen Baba’nın koruduğuna inanılmaktadır.


Taylan Köken

15 Ekim 2013 Salı

Süt Baba Türbesi / AMASYA –Merkez –Yuva Köy

Türbenin Yeri: Süt Baba Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Yuva Köyündedir.

Süt Baba Kimdir: Süt Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Evliya olarak da adlandırılmakta ve ziyaret edilmektedir. Türbede medfun bulunan şahsın evliya ve veli bir kişi olduğuna inanılmaktadır. Yuva Köylüleri tarafından saygı görmekte ve yanından geçerken hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Türbenin Durumu: Türbe büyük bir pelit ağacının gölgesindedir. Türbe zamanın şartlarından dolayı bir hayli yıpranmıştır. Sayın Muhittin Gümüş’ün aktarımına göre 30 yıl kadar önce mezar define avcıları tarafından talan edilmiştir.

Ziyaret Nedeni: Genellikle Sütü az olan veya kesilen yeni doğum yapmış kadınlar ziyaret etmektedir. Ziyaret esnasında mezara süt dökülerek dualar okunur. Dökülen sütün karşılığının bolca alınacağına inanılır. Türbe ziyaretinde adak uygulaması yoktur. Hayır duası için de ziyaret edilir.

Kaynakça: www.yuvakoyu-amasya.com / Sayın Muhittin Gümüş’e vermiş olduğu değerli bilgiler için teşekkür ederim.

Taylan Köken

14 Ekim 2013 Pazartesi

Sarıkız Türbesi-I / AMASYA –Merkez –Yolyanı Köyü

Türbenin Yeri: Sarıkız Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Yolyanı Köyü meydanındadır.

Sarıkız Kimdir: Dönecek Tekke olarak da anılan türbede medfun olan Sarıkız Evliyasının kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. 

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Sarıkız değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

13 Ekim 2013 Pazar

Ermiş Türbesi / AMASYA –Merkez –Vermiş Köyü

Türbenin Yeri: Ermiş Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Vermiş Köyünün camisinin avlusundadır.  

Ermiş Kimdir: Ermiş’in kim olduğu konusunda herhangi bir bilgimiz yoktur. Köye ismini veren bu erendir. Köyün eski adı Ermiş’tir.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.


Taylan Köken

12 Ekim 2013 Cumartesi

Lokman Hekim Türbesi / AMASYA –Merkez –Vermiş Köyü

Türbenin Yeri: Lokman Hekim Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Vermiş Köyüne 3km yakınlıkta bir tepe üzerindedir.  

Lokman Hekim Kimdir: Lokman Hekim veya Lokman, Kuran-ı Kerim’de Lokman Suresiyle anılan ermiş bir kişidir. Peygamber olup olmadığı tartışmalıdır. Allah tarafından kendisine hikmet verilmiştir. Lokman ölümsüzlüğün iksirini bulmuş ve bunu kaybetmiştir. Kaybedişi hakkında bir çok değişik rivayet vardır. 

Türbenin Durumu: Türbe ve bir evden oluşmaktadır. Türbe bahçesinde meyve ağaçları bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Lokman Hekim türbesi değişik hastalıklara şifa bulmak amacıyla ziyaret edilmektedir. Türbe özellikle yaz aylarında ülkenin her yerinden gelenler tarafından ziyaret edilmektedir.     


Taylan Köken

11 Ekim 2013 Cuma

Halil Dede Türbesi-I / AMASYA –Merkez –Saz Köyü

Türbenin Yeri: Halil Dede Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Saz Köyündedir.  

Halil Dede Kimdir: Halil Dede’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgimiz yoktur.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Halil Dede adına her yıl Saz Köyünde şenlikler düzenlenmektedir. Bu şenliklerde kurbanlar kesilmekte, birlik pilavı yapılmaktadır. Çok yaşlı bir Pelit Ağacının altında semah dönülmektedir.

Kaynakça: www.amasya05.net

Taylan Köken

10 Ekim 2013 Perşembe

Seyit Ali Türbesi / AMASYA –Merkez –Sarımeşe Köyü

Türbenin Yeri: Seyit Ali Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Sarımeşe Köyündedir.  

Seyit Ali Kimdir: Yassıçal Kasabasında medfun olan Erkonaş Baba’nın çocuklarından biridir. Erkonaş Baba’nın kızı Fatma ve Seyit Ali Sarımeşe Köyünde medfundur.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Kaynakça: www.yassical.bel.tr

Taylan Köken

9 Ekim 2013 Çarşamba

Sarayözü Ziyaretleri / AMASYA –Merkez –Sarayözü Köyü

Ziyaretlerin Yeri: Ziyaretler, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Sarayözü Köyünde ve çevresinde değişik yerlerdedir.

Sarayözü Ziyaretlerinin Yerleri:
1-) Köyarası Ziyareti: Yahupalanı Mevkiinde bulunmaktadır.
2-) Isıtmapınarı Ziyareti: Sakızlı Tarlanın altındadır.
3-) Ezüyası Ziyareti: Köyün üst tarafında
4-) Nebişehit Yatırı: Köyün içerisindedir.
5-) Aşağı Dikmen Ziyareti: Arpalık Ovasının karşısındadır.
6-) Hop Hasan Evliyası: Köy içinde bir evin yanındadır.
7-) Hodulca Baba Yatırı: Hamancığın karşısındadır.

Ziyaret Nedeni: Bu kutsal alanlar ve ziyaretler değişik dilekler ve istekler için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

8 Ekim 2013 Salı

Taş Dede Ziyareti / AMASYA –Merkez –Sarayözü Köyü

Ziyaretin Yeri: Taş Dede Ziyareti, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Sarayözü Köyünde bir ev içindedir.

Taş Dede Nedir: Taş Dede köyün ileri gelenleri tarafından Hacıbektaş’tan getirilen ve kutsal olarak kabul edilen beyaz bir taştır. Bu taş ziyareti Türklerin taşa olan inançlarına göre ziyaret edilmektedir.

Ziyaret Nedeni: Bu taş kutsal kabul edilir ve köylüler bu taşın olduğu yerde Cem Törenleri düzenlemektedir. Kurbanlar kesilmekte ve taştan değişik dilekler için istekte bulunulmaktadır.


Taylan Köken

7 Ekim 2013 Pazartesi

Şehitler Baba Türbesi / AMASYA –Merkez –Sarayözü Köyü

Türbenin Yeri: Şehitler Baba Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Sarayözü Köyünün mezarlığında türbesi vardır.
Şehitler Baba Tabelası
Şehitler Baba Kimdir: Şehitler Baba’nın kim olduğu konusunda detaylı bir bilgi yoktur.
Şehitler Baba Türbesi
Şehitler Baba Türbesi
Türbenin Durumu: Türbenin üzeri açıktır. Türbe mermerden yeniden yapılmıştır. Türbe içinde bir sütun parçası bulunmaktadır. Bu sütunun Horasan’dan buraya atılmış olan Çeviştaş olduğuna inanılmaktadır. Diğer bir tanesi de Keçeci Baba’nın Türbesindir.

Ziyaret Nedeni: Bu alan kutsal kabul edilir ve her yıl kurban kesilir. Sarayözü Köyü Derneği her yıl bu mezarlığın etrafında Şehitler Baba Şenliği düzenlemektedir.


Taylan Köken

6 Ekim 2013 Pazar

Saraycık Ziyareti / AMASYA –Merkez –Saraycık Köyü

Türbenin Yeri: Saraycık Ziyareti, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Saraycık Köyündedir.

Evliya Kimdir: Evliya, Yatır olarak da adlandırılan ziyarette kimin medfun olduğu bilinmemektedir.  

Türbenin Durumu: Türbe yeni inşa edilmiştir. Türbe yanında bir kaya içinden kaynak suyu çıkmaktadır. Bu suyun şifalı olduğu söylenmektedir.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle Saraycık Köylüleri tarafından ziyaret edilmektedir. Çocuğunu hamilelikte düşüren kadınlar, çocukları huzursuz ve yaramaz olan kadınlar türbeyi ziyaret etmektedir.

Kaynakça: www.tr.wikipedia.org / www.facebook.com / Ebru Silahşör –Amasya Merkez Ağzı -2011

Taylan Köken

5 Ekim 2013 Cumartesi

Koç Hasan Dede Türbesi / AMASYA –Merkez –Köyceğiz Köyü

Türbenin Yeri: Koç Hasan Dede Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Köyceğiz Köyünün 1km güneyinde bulunan bir tepenin üzerindedir..
Koç Hasan Dede Türbesi
Koç Hasan Dede Kimdir: Amasya İlyas Köyünde medfun bulunan Baba İlyas’ın (Pir Baba İlyas Horasani)  öğrencilerindendir. Köyceğiz Köyü Alevi-Bektaşi cemaatindendir. 
Koç Hasan Dede Türbesi
Türbenin Durumu: Türbenin kare planlı olup, üzeri kiremit kaplı, betonarmeden mimari özelliği olmayan basit bir türbedir. Türbe yanında misafirhane ve aşevi için yapılmış bina bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle Köyceğiz Köylüleri tarafından ziyaret edilmektedir. Köylüler toplu olarak Bahar aylarında Yağmur Duasına çıkarlar türbe ziyaret edilir, kurban kesilir. Yine sonbahar aylarında birlik ziyareti için kurban kesilerek toplu olarak ziyaret gerçekleştirilir.


Taylan Köken

4 Ekim 2013 Cuma

Evliya (Kabapelit) Ziyareti / AMASYA –Merkez –Kayacık Köyü

Ziyaretin Yeri: Evliya Ziyareti, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Kayacık Köyündedir.
Evliya (Kabapelit) Türbesi
Evliya Ziyareti Kimdir: Evliya Ziyaretinde kimin medfun olduğu bilinmemektedir. Türbe yanında bulunan Pelit Ağacından dolayı Kabapelit Ziyareti olarak da anılmaktadır.
Köyün çevresinde Tekke olarak anılan başka yatır mezarları vardır. Bunlar da aynı sebeplerle ziyaret edilerek, bu yatırlarda benzer uygulamalar gerçekleştirilir.  
Kayacık Tekke Ziyareti
Türbenin Durumu: Türbenin kare planlı olup, üzeri kiremit kaplı, betonarmeden mimari özelliği olmayan basit bir türbedir. Türbe yanında büyük bir Pelit Ağacı bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle Kayacık Köylüleri tarafından ziyaret edilmektedir. Köylüler toplu olarak Bahar aylarında Yağmur Duasına çıkarlar türbe ziyaret edilir, kurban kesilir. Kurban etinden yapılan kurban pilavı tüm köylülere dağıtılır. Karapelit türbesi yalnız Kayacıklılar tarafından değil, çevre köylerden gelenler tarafından da ziyaret edilir.


Taylan Köken

3 Ekim 2013 Perşembe

Karataş Ziyareti / AMASYA –Merkez –Karataş Köyü

Ziyaretin Yeri: Karataş Ziyareti, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Karataş Köyündedir.

Karataş Ziyareti Kimdir: Karataş Ziyaretinde kimin medfun olduğu bilinmemektedir. Karataş Köyünde Alevi-Bektaşi inancında olan halkımız yaşamaktadır.   

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur. 

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle Karataş Köylüleri tarafından ziyaret edilmektedir. Köylüler toplu olarak Bahar aylarında Yağmur Duasına çıkarlar, türbe ziyaret edilir, kurban kesilir. Sonra sonbahar veya kış aylarında yine topluca bu kez Birlik Kurbanı kesilerek ziyarete gidilir. Bu ziyaretin amacında küskünlerin barışması amaçlanır ve araya girilerek barıştırılır.


Taylan Köken

2 Ekim 2013 Çarşamba

Karaali Evliyası (Evliyaları) / AMASYA –Merkez –Karaali Köyü

Türbelerin Yeri: Karaali Evliyaları, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Karaali Köyü ve çevresindedir.
Karaali Evliyası Türbesi
Karaali Evliyaları Kimlerdir: Karaali soyadına sahip üç kardeş evliya Karaali Köyünde yaşarmış. Sırasıyla vefat edince köye ve çevresine defnedilmişlerdir. Birincisi köyün girişinde Tekke denilen yerde medfundur. İkinci kardeş Karaali Düzü denilen tekkede medfundur. Üçüncü kardeş ise Kayalık Tepesi denilen yerdeki tekkede medfundur.  

Türbenin Durumu: Köyün girişinde bulunan türbe mermerden yeniden yapılmıştır. Üzeri kapalıdır. Diğerlerinin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Türbeler özellikle Karaali Köylüleri tarafından ziyaret edilmektedir. Köylüler toplu olarak Yağmur Duasına çıkarlar her türbe ziyaret edilir, üçü için de ayrı ayrı kurban kesilir. Daha sonra köyü girişine gelinerek dağıtım yapılır, toplu olarak dilekler dilenir ve dualar okunur.


Taylan Köken

1 Ekim 2013 Salı

Şefika Hatun Türbesi / AMASYA –Merkez –Kale Köyü

Türbenin Yeri: Şefika Hatun Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Kale Köyündedir.
Şefika Hatun Sandukası
Şefika Hatun Kimdir: Şefika Hatun’un kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Kale Köy adını yakınında bulunan bir tepe üzerindeki kale kalıntısından almıştır. Kale Roma-Bizans Döneminde İpek Yolu’nu korumak için kullanılmıştır.
Kale Köye yakın konumda mesire ve ziyaret yeri olarak kullanılan Dedeler Mevki de bulunmaktadır.  
Dedeler Mevkii
Dedeler Mevkii
Türbenin Durumu: Türbe kare plana yakın, kiremit çatılı mimari özelliği olmayan basit bir türbedir. Mezar sandukası türbenin içindedir.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle Kale Köylüleri tarafından ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken