22 Mayıs 2015 Cuma

Mahmut Yusuf Narabi Türbesi / ANTALYA / ALANYA – Deretürbelinas Mahallesi

Türbenin Yeri: Mahmut Yusuf Narabi Türbesi, Antalya İli, Alanya İlçesi, Deretürbelinas (Köyü) Mahallesindedir.

Mahmut Yusuf Narabi Kimdir: Mahmutseydi Köyünde medfun olan Seyyid Mahmut’un kardeşi olarak anılmaktadır. Eskiden köy Mahmutseydi Köyünün 11 mahallesinden biri olan Hurşitler Mahallesi olarak geçmektedir. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Özellikle çocuğu olmayan kadınlar ve çeşitli dilekleri olanlar tarafından ziyaret edilen bir türbedir.

Kaynak: www.alanya.tv

Taylan Köken 

18 Mayıs 2015 Pazartesi

Çomaklı Türbesi / ANTALYA / ALANYA – Payallar Mahallesi

Türbenin Yeri: Çomaklı Türbesi, Antalya İli, Alanya İlçesi, Payallar (Beldesi) Mahallesinde Alanya-Gündoğmuş İlçesi karayolunun kenarındadır.

Çomaklı Kimdir: Horasan Evliyalarından olduğu rivayet edilir. Horasandan bölgeye gelen yedi kardeşten biridir ve burada yapılan bir savaşta şehit düşmüş ve defnedilmiştir. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe 3x5m ölçülerinde 2,5m yüksekliğinde, taştan inşa edilmiş ve üzeri sıvanmıştır. Çatısı kiremitle örtülüdür. Türbe içinde bir sanduka veya mezar bulunmamaktadır.

Ziyaret Nedeni: Özellikle susuz mevsimlerde yağmur duası için ziyaret edilmektedir. Yağmur Duasını bütün köylüler beraber çıkar ve kurban keserler.
Türbe değişik dilekler için ve çocuğu olmayanlar tarafından da ziyaret edilmektedir. Bir de hayaları şişen çocuklar türbeye gelip yatırılmaktadır. Sabaha kadar türbede uyuyan çocukların iyi olduğu gözlenmiştir.

Menkıbeler: Türbeye girip kaçak kazı yapan iki şahıs bir kama ele geçirirler. Bu şahısların gece rüyasına Çomaklı girer ve onları ikaz eder: “O bıçak bana aittir, onu almayın.” Buna rağmen iki kafadar Alanya’ya götürüp satarlar. Bundan birkaç sonra bu iki şahıstan biri kör olur, diğeri ise hastalanır. Bunun üzerine yaptıklarının farkına varan şahıslar türbe etrafını temizlerler, türbeyi onarırlar, fakat hastalıkları azalmasına rağmen tam geçmez.

Kaynak: Metin Türktaş –Alanya ve Köylerindeki Türbe Yatır ve Adak Yerleri -1997

Taylan Köken 

16 Mayıs 2015 Cumartesi

Hacıpiri Evliyası Türbesi / ANTALYA / ALANYA – Kargıcak Mahallesi

Türbenin Yeri: Hacıpiri Evliyası Türbesi, Antalya İli, Alanya İlçesi, Kargıcak (Beldesi) Mahallesine bağlı Güzderesi Mevkiinde bulunan Hacipiri Mezarlığındadır.

Hacıpiri Evliyası Kimdir: Evliyanın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbe Cuma günleri ziyaret edilmemektedir. Evliyanın Cuma günleri namaza gittiği düşünülmektedir.

Türbenin Durumu: Türbe mezar şeklindedir. 1,5x3m boyutlarında harçsız taş duvarla çevrilmiş bir mezardır. Mezarın güneye bakan tarafında bir oyuk bulunmakta, bu oyukta bırakılmış bozuk paralar ve mumlar bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Özellikle fıtık rahatsızlığından muzdarip olanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Ziyarete gelen bayan ise tavuk, erkek ise horoz adağı keserler. Ziyaretler Cuma günleri haricinde her gün yapılmakta, yalnız tercihen Çarşamba günleri daha çok ziyaret edilmektedir.       

Kaynak: Metin Türktaş –Alanya ve Köylerindeki Türbe Yatır ve Adak Yerleri -1997

Taylan Köken 

15 Mayıs 2015 Cuma

Bereket Taşı Ziyareti / ANTALYA / ALANYA – Güzelbağ Mahallesi

Ziyaretin Yeri: Bereket Taşı, Antalya İli, Alanya İlçesi, Güzelbağ (Beldesi) Mahallesinin 7km kadar uzağında Uluyol Çeşmesine yakındır.

Bereket Taşı Nedir: Bereket Taşı büyükçe bir kaya kütlesidir. Bölgede yaşayan Yörük/Türkmenler bu taşı kutsal kabul ederler ve yaylalarına gelip giderken bu kayadan kopardıkları küçük taşları bereketli olsun diye un çuvallarına, tahıl ambarlarına atarlarmış. Böylece ürünlerine bereket geleceğine inanmaktadırlar.

Kaynak: Sinan Seydioğlulları ( www.seydiogullari.blogcu.com )

Taylan Köken 

4 Mayıs 2015 Pazartesi

İshak Seydi Türbesi / ANTALYA / AKSEKİ – Kepezbeleni Köyü

Türbenin Yeri: İshak Seydi Türbesi, Antalya İli, Akseki İlçesi, Kepezbeleni Köyüne yakın konumda Sakseydi Mevkiindedir.

İshak Seydi Kimdir: Kepezbeleni Köyü yakınlarından eski posta yolu geçermiş. Bu yol günümüzde kullanılmamaktadır. Bu yol üzerinde medfun olan İshak Seydi, Seyyid Harun’un öğrencisidir. Günümüzde bu geçiş yeri Sakseydi olarak anılmaktadır. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.
    
Kaynak: Ali Sümbül –Akseki ve Köyleri –Yaylacık Matbaası -1989 / Kemal Özkaynak –Akseki Kazası -1954

Taylan Köken 

1 Mayıs 2015 Cuma

Uzun Dede Türbesi / ANTALYA / AKSEKİ – Kepez Köyü

Türbenin Yeri: Uzun Dede Türbesi, Antalya İli, Akseki İlçesi, Kepez Köyü’nün yaylası olan Çimi Yaylası yolu üzerindedir.

Uzun Dede Kimdir: Kepez Köyü eski kayıtlarda Kışla olarak geçmektedir. Bu adı kışları buraya çıkan Yörük/Türkmen’lerden almaktadır. Kayıtlarda Salsal Seydi Zaviyesine rastlanmaktadır. Salsal Seydi’nin Kolonizatör Dervişlerden olduğu belirtilmektedir.
Yine Alanya Kayıtlarında Kışla Karyesinde Çatal Seydi adına kurulmuş zaviye bulunmaktadır. Çatal Seydi aslında zaviyesini Kepez’de kurmuştur. Yazları o da yaylaya çıkarmış. Bir sene yine yaylağa çıkarken Çimi Yaylası yolunda vefat etmiştir. Burada gömülmüştür. Çimi Yaylası yolunda bulunan ve bölgede Uzun Dede olarak anılan iki uzun mezar vardır. Bunlardan birinin Çatal Seydi’ye ait olduğu düşünülebilir.
Kepez’in eski kayıtlarında köyün yakınlarında konup göçen Seyyid Cemalettin, Seyyid İbrahim adlarında zatların tekkeleri bulunmaktaymış. Köy civarında günümüzde de ziyaret edilen yatırların bunların öğrencileri olabileceği düşünülmektedir.
Bu bilgiler ışığında Uzun Dede olarak anılan zatın kayıtlarda adı geçen Salsal Seydi olma ihtimali vardır.

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık iki uzun mezardan oluşmaktadır. 

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle bahar aylarında yağmur duası için ziyaret edilir ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.
    
Kaynak: Kemal Özkaynak –Akseki Kazası -1954

Taylan Köken