31 Mart 2015 Salı

Kul Derviş Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ / Hacettepe Mahallesi

Türbenin Yeri: Kul Derviş Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Hacettepe Mahallesi, Hacettepe Üniversitesi içindedir.

Kul Derviş Kimdir: Allah Dostu olarak bilinen, zamanında Mescidi ve Türbesi yan yanaymış. Cami yıkılmış ve mezar ise kampüsün içinde kalmıştır. Kul Derviş’in Hacı Bayram-ı Veli talebelerinden biridir.

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık mezar şeklindedir.

Kaynakça: www.facebook.com (Ankara Türbeleri Sayfası)

Taylan Köken

30 Mart 2015 Pazartesi

Zeynel Abidin Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ / Sakarya Mahallesi

Türbenin Yeri: Zeynel Abidin Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Sakarya Mahallesi Kümbet Sokakta bulunan Mescide bitişiktir..
Zeynel Abidin Cami ve Türbesi
Zeynel Abidin Kimdir: Zeynel Abidin Camisi ve Türbesi 17-18. yüzyıla tarihlendirebilir. Burada bulunan Zeynel Abidin’in Hz. Muhammed’in torununun oğlu olan Zeynel Abidin ile alakası yoktur. Bir kitabe olmadığından kesin bilgi yoktur.  

Türbenin Durumu: Türbe caminin güney duvarına bitişiktir. Değişik zamanlarda yenilenen türbe özgünlüğünü tamamen kaybetmiştir. Türbe içinde Zeynel Abidin’in, eşinin ve çocuğunun mezarı bulunmaktadır. Cami ve türbe 2005 yılında Ankara Büyük Şehir Belediyesi tarafından onarılmıştır.   

Kaynakça: www.ankararehberi.com    

Taylan Köken 

29 Mart 2015 Pazar

Ahi Şerafettin Haziresi / ANKARA / ALTINDAĞ / Kale Mahallesi

Hazirenin Yeri: Ahi Şerafettin Haziresi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Kale Mahallesi, Kurnaz Sokakta bulunan Ahi Şerafettin Türbesinin bahçesindedir.

Hazirede Kimler Medfundur: Ahi büyüklerinden olan Ahi Şerafettin Hazretlerini ayrı bir maddede anmıştık. Türbe etrafındaki hazirede birçok Ahi büyüğü bulunmaktadır. Muhtemelen hepsi Ahi Şerafettin’in talebeleri ve akrabalarından olmalılar.
Ahi Yusuf bin Ahi İshak, Hüseyin bin Seyyid Şemseddin ve Ahi Hüsameddin bu hazirede medfundur.   
Ziyaret Nedeni: Ahi Şerafettin Türbesi ziyaret edilirken bu büyükler de hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: www.ankararehberi.com    

Taylan Köken

28 Mart 2015 Cumartesi

Karacabey Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ / Hacettepe Mahallesi

Türbenin Yeri: Karacabey Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Hacettepe Mahallesi, Karacabey Camisinin avlusundadır.
Karacabey Türbesi
Karaca Bey Kimdir: Osmanlı Sultanı II. Murat’ın torunudur. Osmanlı’nın Rumeli’yi fethinde büyük yararlılıkları olmuştur. 22.10.1444 tarihinde Varna Savaşında şehit düşer.

Türbenin Durumu: Tuğla ve kesme taştan inşa edilmiştir. Türbe çatısı kurşun kaplama olup, sekizgen formda inşa edilmiştir. Türbede Karaca Bey’in sandukası ve oğlu Ahmed Çelebi’nin sandukası bulunmaktadır. Türbe kitabesinde Karaca Beyi öven bir kitabe vardır.  

Ziyaret Nedeni: Özellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: www.ankararehberi.com    

Taylan Köken

27 Mart 2015 Cuma

İsmail Fazıl Paşa Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ / Hacı Bayram Mahallesi

Türbenin Yeri: İsmail Fazıl Paşa Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Hacı Bayram Mahallesinde bulunan Hacı Bayram Camisinin avlusundadır.

İsmail Fazıl Paşa Kimdir: Son dönem Osmanlı askerlerinden ve siyaset adamlarındandır. Osmanlı’nın son döneminde mebusanlık yapmış, TBMM’lisinin Yozgat’tan ilk dönem milletvekilliği yapmıştır. Türkiye’nin ilk Bayındır Bakanı’dır. 1921 yılında vefat edip İstanbul’a gömülmüştür.

Türbenin Durumu: Cami 18. yüzyıl yapısıdır. Kesme taştan ve tuğladan inşa edilmiştir. Sekizgen köşeli olan türbenin çatısı kurşunla kaplıdır. Bu türbenin muvakkithane olarak kullanılarak daha sonra türbeye dönüştürüldüğü sanılmaktadır. Türbede bir kitabe bulunmamaktadır.   

Kaynakça: www.ankararehberi.com    

Taylan Köken

26 Mart 2015 Perşembe

Azimi Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ / Ulucanlar Caddesi

Türbenin Yeri: Azimi Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Ulucanlar Caddesinde bulunan Cenab-ı Ahmet Paşa Camisinin avlusundadır.
Azimi Türbesi
Azimi ve Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi
Azimi Kimdir: Azimizade Esad Paşa veya Hacı Esad Efendi olarak da anılan Azimi 14 yıl Hac Emirliği görevinde bulunmuş, 1757 yılında Ankara’ya getirilerek burada idam edilmiştir. Aslen Konyalıdır. Türbe kitabesinde Azimi-zade İsmail Paşa oğlu Esad yazmaktadır.

Türbenin Durumu: Kare planlı türbe Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesinin yanındadır. Tuğla ve kesme taştan inşa edilmiştir. Türbe çatısı alaturka kiremitle örtülüdür. Türbede sade tek sanduka bulunmaktadır.  

Ziyaret Nedeni: Özellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: www.ankararehberi.com    

Taylan Köken

25 Mart 2015 Çarşamba

Abalı Baba Türbesi / ANKARA / YENİMAHALLE / Memlik Mahallesi

Türbenin Yeri: Abalı Baba Türbesi, Ankara İli, Yenimahalle İlçesi, Memlik (Köyü) Mahallesi girişindedir.
Abalı Baba Türbesi
Abalı Baba Türbe Girişi
Abalı Baba Kimdir: Hasan Veli olarak da bilinen Abalı Baba, Hacı Bayram-ı Veli ve Hüseyin Gazi Hazretleriyle aynı devirde yaşadığını hakkında anlatılan menkıbelerden bilmekteyiz. Horasan Ereni, keramet sahibi, mübarek bir zat olarak bilinmektedir. Yaklaşık olarak 1300-1400’lü yıllarda bölgeye gelip tekkesini kurmuştur. Duvarcı ustası olduğundan Tekkesinin inşaatında bizzat çalışmıştır. 
Abalı Baba Sandukalar
Dr. Münir Derman Türbesinin Kapısı
Türbenin Durumu: Türbesinin Abalı Baba’nın Tekkesine bitişik olduğu düşünülmektedir. Günümüzde tekke yıkılmıştır ve türbe kalmıştır. Türbe içinde Abalı Baba’nın sandukası, eşi ve üç çocuğunun sandukaları bulunmaktadır.
Türbenin karşısında 1989 yılında vefat eden ve Anadolu Köylerinden birinde defnedilmek istenen Dr. Münir Derman Hazretlerinin türbesi bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Değişik dilekler ve istekler için, bazı ufak tefek sağlık sorunları için türbe ziyaret edilmektedir. Ayrıca yeni evli çiftler Mutlu Bir Evlilik Geçirmek için türbeyi ziyeret etmektedirler. Ziyarette türbe etrafında dönerek dualar okunur.
Ağaç Olan Odunlar...
Menkıbeler: 1-) Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri Abalı Baba’nın tekkesinin inşaatına başladığını duyunca ziyaretine gitmek ister. Yanında bir rivayete göre Gül Baba vardır, başka bir rivayete göre Hüseyin Gazi vardır. Hacı Bayram-ı Veli ve yanındakiler Memlük Köyüne kümes hayvanlarına binerek gelirler! Abalı Baba ziyaretçilerini karşılamak için tekkede kullandığı taşların veya duvarın üzerine binerek misafirlerini yolun başında karşılamıştır. Tekkede çalışan talebeler de, misafirleri karşılamaya inşaat malzemelerine binerek gitmişler…
Misafirlerini karşılayan Abalı Baba onlara süt ikram eder. Hacı Bayram-ı Veli “Gölgelik bir yer de yokmuş” deyince, Abalı Baba hemen davranıp ateşten yanan üç odun alıp toprağa doğru atar ve bu odunlar ağaca dönüşür. Bu ağaçların gölgesine geçerler. Bu ağaçlar kutsal kabul edilip kesilmezler. Ancak artık yaşlılıktan dolayı günümüzde kurumuşlardır.
Kimi ise bu ağaçların artık gölgelenecek adam kalmadığından kuruduğunu söylemektedir… 
2-) Yavuz Sultan Selim İran’a sefer düzenler. Kolağaları köy köy dolaşıp asker toplamaktadır. Tekkesinin inşaatında çalışan Abalı Baba’yı gören Kolağası seslenir: “Padişahın İran’a seferi var. Asker topluyoruz, sen de katıl” der. Abalı Baba elinden üç çubuğu yere atar ve çubuklar insan şekline bürününce “Haydi oğullar savaşa gidelim” der. Kolağası bu mucizeyi görünce “Aman sizler burada kalınız, sizin dualarınız bize yeter de artar bile” der ve oradan uzaklaşır.


Taylan Köken

24 Mart 2015 Salı

Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ / Ulucanlar Caddesi

Türbenin Yeri: Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Ulucanlar Caddesinde bulunan caminin avlusundadır.
Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi
Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi
Cenab-ı Ahmet Paşa Kimdir: Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri olmuş, Ankara Beylerbeyliği yapmıştır. Caminin bulunduğu yerde eskiden Ankara Mevlevihanesi varmış. Zamanla Cami, Türbeler ve hazire günümüze ulaşmıştır. Paşa 1561 yılında vefat etmiştir. Hazire bölümünde Mevlevihaneden kalan Mevlevi mezarları vardır.      
Gürcü asıllıdır. Osmanlı Sarayında Kilerbaşı, Çaşnigirbaşı ve Mirahur görevlerinde bulundu. 1541 tarihinde Anadolu Beylerbeyi oldu.  Ahmet Paşa, şair ve edip bir devlet adamıdır.  Kuvvetli bir divan şairi olup, şiirlerinde Cenabi ve Harfi mahlaslarını kullanmıştır.
Cenab-ı Ahmet Paşa Haziresi
Türbenin Durumu: Cami ve Türbe Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Türbe camiden biraz uzak ve yüksekte yapılarak ayrı tutulmuştur. Cami 1883, 1887 ve 1940 yılında restore edilmiştir. Paşanın türbesi de bu zamanlarda restore edilmiş olmalıdır.

Ziyaret Nedeni: Özellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: www.ankararehberi.com    

Taylan Köken

23 Mart 2015 Pazartesi

Hacı Enbiya Türbesi / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Merkez

Türbenin Yeri: Hacı Enbiya Türbesi, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, merkezi Tuzla Mahallesi, Bağlararası, Harmanyeri Mevkiindedir.
Hacı Enbiya Türbesi
Hacı Enbiya Türbesi
Hacı Enbiya Kimdir: Enbiya Dede olarak da anılan zat bölgede zaviye açmış bir velidir. Kayıtlarda türbede medfun olan diğer veli Derviş Noktalı ile birlikte anılmaktadır. 1476 yılı Karaman İli Evkaf Defterlerinde Enbiya Dede ve Derviş Noktalı Zaviyesi kaydı görülmektedir.
Sayın Ali Savaş Atılgan’ın vermiş olduğu bilgilere göre: “Hacı Enbiya, Aziz Mahmut Hüdayi Hz.’nin torununun oğlu ve sıralamada Aziz Mahmut Hüdayi Hz., Fakrullah Baba, Fazlullah Baba ve Hacı Enbiya Hz. olarak aktarıldı . Celvetiye Ttarikatı’nın ilçemizdeki Mürşid-i kâmili olan Hacı Enbiya Hz. İlçemizin yetiştirdiği Allah dostu bir şahsiyet olarak anılmaktadır.”

Türbenin Durumu: Türbe eskiden yığma taştan, dikdörtgen formda, iptidai bir damla örtülü iken, günümüzde bu türbe yakılarak mezarlar açılmıştır. Türbe içinde dört mezar, dışında da dört mezar bulunmaktadır. Türbe içindeki mezarlarda baş taşları devşirme sütun parçalarından oluşmuştur. Bunların üzerine de taş gülleler konulmuştur.
Türbenin restorasyonuna 2013 yılında Belediye imkânlarıyla başlanmş ve tamamlanmıştır. 
Türbe Koruma Kurulu kararıyla 1992 yılında 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.  

Kaynakça: İbrahim Hakkı Konyalı –Şereflikoçhisar Tarihi / www.envanter.gov.tr / www.baskentlilerhaber.com

Taylan Köken

22 Mart 2015 Pazar

Dede Ziyareti / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Üzengilik Köyü

Ziyaretin Yeri: Ziyaretin yeri, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, Üzengilik Köyü yakınındaki bir tepe üzerindedir.
Dede Ziyareti
Dede Kimdir: Dede Ziyaretinde kimin medfun olduğu bilinmemektedir. Üzerindeki Türkçe kitabede “Allah Dostu Dede” yazmaktadır. Hakkında başka bilgi yoktur. 

Türbenin Durumu: Türbe yeni yapılmış, üstü açık mezardır.

Kaynakça: www.facebook.com

Taylan Köken

21 Mart 2015 Cumartesi

Yahşi Han Türbesi / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Merkez

Türbenin Yeri: Yahşi Han Türbesi, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, merkezindedir.
Yahşihan Türbesi
Yahşi Han Kimdir: Türbede medfun olanın Yahşi Han olduğu söylenmektedir. Bunu kanıtlayacak herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. II.Beyazıt adına 1500 yılından kalan defterlere göre Hacı Davud Evladı Ahmet Paşa Oğlu Yahşi Beyin Evlad Vakfı  bulunmaktadır. 

Türbenin Durumu: Türbe yığma taştan inşa edilmiştir. Eskiden kubbesi varmış. 1935-37 yıllarında arasında Şereflikoçhisar’da görev yapan kaymakam tarafından bu kubbe yıkılmıştır.  Türbe günümüzde üstü açık, etrafı mermerlerle kaplanmış bir mezardır.

Kaynakça: İbrahim Hakkı Konyalı –Şereflikoçhisar Tarihi / www.tr.wolrdmapz.com (Deniz Çetin' teşekkürlerimle)

Taylan Köken

20 Mart 2015 Cuma

Hızırlık Ziyareti / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Merkez –Hızırlık Tepesi

Ziyaretin Yeri: Hızırlık Ziyareti, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, merkezinde Hızırlık Tepesindedir.

Hızırlık Kimdir: Anadolu’nun bir çok yerinde bulunan Hıdırlık / Hızırlık olarak anılan yatır, türbe ve ziyaretgah bulunmaktadır. Şereflikoçhisar’ın yakınında bulunan Hızırlık Tepesinde bir yatır bulunmaktadır. Burada eskiden bir zaviye bulunmaktaymış, zamanla yıkılıp yok olmuş, sadece bu mezar kalmıştır. Bu yatırın bu zaviyede görev yapan bir Şeyhlerden biri olduğu düşünülmektedir.

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık mezar şeklidedir ve her hangi bir kitabesi yoktur.

Ziyaret Nedeni: Özellikler Bahar aylarında yağmur duası için çevre halkı tarafından topluca ziyaret edilmektedir. 

Kaynakça: İbrahim Hakkı Konyalı –Şereflikoçhisar Tarihi

Taylan Köken

19 Mart 2015 Perşembe

Fatma Hanım Türbesi / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Merkez –Kale Mah.

Türbenin Yeri: Fatma Hanım Türbesi, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, merkezinde Kale Mahallesi Güneş Tepe eteğindedir.

Fatma Hanım Kimdir: Yerel evliyalardan olan Fatma Hanım ve türbede yatan diğer zat hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Türbe etrafında başka mezarlarda bulunmaktadır.  Burası Fatma Hanım Mezarlığı olarak anılmaktadır. Aynı zamanda bu yer etrafında Roma Döneminden kalma keramik parçaları ve yine burada bulunan sikkeler buranın o dönemden kalma Nekropolis alanı veya yerleşim yeri olduğunu düşündürmektedir.

Türbenin Durumu: Türbe yığma taştan, 3,5x6m ölçülerinde, dikdörtgen formda inşa edilmiştir. Türbede iki mezar bulunmaktadır. Türbede herhangi bir yazıt ve baş-ayak taşı bulunmamaktadır. Eski belediye başkanı Mehmet Aktaş tarafından betonla yenilenmiştir. Son durumu hakkında bir bilgimiz yoktur. 

Kaynakça: İbrahim Hakkı Konyalı –Şereflikoçhisar Tarihi

Taylan Köken

18 Mart 2015 Çarşamba

Ardıçtepe Yatırları / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Karandere Köyü

Türbenin Yeri: Anayurt Türbesi, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, Karandere Köyü, Ardıç Tepe Mevkiindedir.
Ardıç Tepe
Ardıçtepe Yatırları Kimdir: Karandere Köyü ilk olarak Ardıç Tepe yamacında kurulmuştur. Ardıç Tepe üzerindeki mezarlar Yatır olarak anılmakta ve ziyaret edilmektedir. Kim oldukları konusunda herhangi bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Kaynakça: www.tr.wikipedia.org  

Taylan Köken

17 Mart 2015 Salı

Dede Türbesi / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Merkez –Kale Mahallesi

Türbenin Yeri: Dede Türbesi, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, merkezinde Kale Mahallesindedir.

Dede Kimdir: Yerel evliyalardan olan Dede’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık sanduka şeklinde bir mezardır.

Ziyaret Nedeni: Türbeye geçim sıkıntısı çekenler, bunalıma girenler ve değişik hastalıklar için ziyaret etmekte. Mum adağında bulunmaktadırlar.

Kaynakça: İbrahim Hakkı Konyalı –Şereflikoçhisar Tarihi

Taylan Köken

16 Mart 2015 Pazartesi

Kara Dede Türbesi / ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR / Merkez

Türbenin Yeri: Kara Dede Türbesi, Ankara İli, Şereflikoçhisar İlçesi, merkezinde su deposunun aşağısında evlerin arasındadır.

Kara Dede Kimdir: Yerel evliyalardan olan Kara Dede’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Eskiden bu türbede bir mezar taşı varmış, sonradan yok olmuş. Bu yüzden adı haricinde bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık bir mezardır.

Ziyaret Nedeni: Çocuğu olmayan kadınlar türbeyi ziyaret edermiş. Türbe taşını kucaklayarak şifa aranırmış.

Kaynakça: İbrahim Hakkı Konyalı –Şereflikoçhisar Tarihi

Taylan Köken

15 Mart 2015 Pazar

Yağmur Baba Türbesi / ANKARA / POLATLI / Yağmurbaba Köyü

Türbenin Yeri: Yağmur Baba Türbesi, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Yağmurbaba Köyündedir.

Yağmur Baba Kimdir: Yağmur Baba’nın Kolonizatör Dervişlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Şeyh Yağmur Baba’nın Osmanlı’nın kuruluş yıllarında yaşadığı düşünülmektedir. Çünkü torunu olan Şeyh Cüneyt’e ait 1368 yılı tarihli vakfiye bulunmaktadır. 1530 yılı kayıtlarında Yağmur Baba Zaviyesi Vakfı kaydı bulunmaktadır.
Ayrıca Yağmurbaba Köyünde Çalı Baba Ziyareti adında köye yakın konumda bir tepe üzerinde ziyaret yeri bulunmaktadır.          

Türbenin Durumu: Türbe, Türbe Mevkiindeki Yağmur Baba Zaviyesi kalıntıları yanındadır. Yıkılmadan türbe ve zaviye ayaktaymış ve düzenli olarak ziyaret edilirmiş. Türbe etrafında başka mezarlar da bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Yağmur Baba özellikle hayır duası ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

14 Mart 2015 Cumartesi

Fatma Bacı Türbesi / ANKARA / SİNCAN / Bacı Mahallesi

Türbenin Yeri: Fatma Bacı Türbesi, Ankara İli, Sincan İlçesi, Temelli Kasabası Bacı (Köyü) Mahallesinde bulunan Fatma Bacı Camisine bitişiktir.
Fatma Bacı Cami ve Türbesi
Türbe Kitabesi
Türbe Sandukaları
Fatma Bacı Kimdir: Bacı Köyü ve çevresi Antik Dönemlerden kalmış birçok yerleşime sahiptir. Bacı Köyü bölgede Türklerin ilk iskân yerlerinden biridir.
Bacım Sultan olarak da anılan Fatma Bacı Polatlı İlçesi Gedikli Köyünde medfun olan Hacı Tuğrul Baba’nın torunudur. Bacıyan-ı Rum olan Ahi Liderlerinin kadın olanındandır. 1310 yılında Bacı Köyünde vefat etmiştir. Ahi Fatma Bacı, Tımar Sahibi, Fütüvvet Ehli ve Ahi bir Veliyye’dir.
Başka bir rivayete göre Fatma Bacı, Taptuk Emre’nin kızıdır.
1530 yılı Osmanlı Kayıtlarında Fatma Bacı Köyü, Ahi Fatma Bacı Köyü olarak anılan köyde Fatma Bacı Zaviyesi’ne ait birçok kayıt bulunmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbenin yaklaşık 700 yıl önce Yunus Emre tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Bu tamamen rivayettir. Türbe duvarındaki kitabede “Vaktin neseb yönüyle dost ve yüce insanı Fatıma Bacı. 20 Muharrem sene 710 H./1310” yazmaktadır.
Türbe içinde Fatma Bacı, Eşi, İki çocuğu ve bir hizmetlisi medfundur.
Türbe yakın zamanda Vakıflar tarafından restore edilmiştir, çevre düzenlenmesi ise Belediye tarafından yapılmıştır.  

Ziyaret Nedeni: Fatma Bacı, özellikle hayır duası ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

13 Mart 2015 Cuma

Anayurt Türbesi / ANKARA / SİNCAN / Anayurt Mahallesi

Türbenin Yeri: Anayurt Türbesi, Ankara İli, Sincan İlçesi, Anayurt (Köyü) Mahallesi girişinde bulunan mezarlıktadır.

Anayurt Kimdir: Köyün kurucusu olarak zikredilen türbede kimin medfun olduğu bilinmiyor. Hakkında şöyle bir rivayet vardır. “Bir rivayete göre ihtiyar bir kadın ve kızının yolları bu yöreye düşer, kızın çok yorulması ve bölgenin de çok güzel olması nedeniyle ana artık gitmeyelim burası bizim yurdumuz olsun demesi üzerine yerin isminin anayurt olarak anıldığı söylenmektedir.”

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.


Taylan Köken

12 Mart 2015 Perşembe

Dede Ali Türbesi / ANKARA / SİNCAN / Çoğlu Mahallesi

Türbenin Yeri: Dede Ali Türbesi, Ankara İli, Sincan İlçesi, Çoğlu (Köyü) Mahallesindedir.

Dede Ali Kimdir: Dede Ali Türbesi Çoğlu Mahallesindedir. Hakkında başka bir bilgi yoktur.   

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Dede Ali özellikle hayır duası ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

11 Mart 2015 Çarşamba

Hüseyin Dede Türbesi / ANKARA / SİNCAN / Yenikayı Mahallesi

Türbenin Yeri: Hüseyin Dede Türbesi, Ankara İli, Sincan İlçesi, Yenikayı (Köyü) Mahallesindedir.

Hüseyin Dede Kimdir: Hüseyin Dede, Horasan’dan bölgeye gelip yerleşmiş bir Erendir. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Türbeye özellikle huysuzluk yapan çocuklar getirilmektedir.


Taylan Köken

10 Mart 2015 Salı

Şeyh Ahmet Türbesi / ANKARA / POLATLI / Şeyhahmetli Köyü

Türbenin Yeri: Şeyh Ahmet Türbesi, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Şeyhahmetli Köyü Mermer Tepe üzerindedir.

Şeyh Ahmet Kimdir: Şeyhahmetli Köyünün kurucuları Şeyhahmedlü Cemaatindedir. Bu cemaat de Bozulus (Tabanlı) Türkmen aşiretine mensuptur. Şeyh Ahmet köyün kurucusu olmalıdır.            

Türbenin Durumu: Türbe Mermer Tepesinde üstü açık mezar şeklindedir.

Ziyaret Nedeni: Şeyhahmetli Köylüleri Yağmur ve Bereket Duası için toplu olarak tepeye çıkarlar ve burada hem Şeyh Ahmet’i anarlar, hem de toplu olarak törenlerini yerine getirirler.


Taylan Köken

9 Mart 2015 Pazartesi

Uzun Dede Ziyareti / ANKARA / POLATLI / Uzunbeyli Köyü

Ziyaretin Yeri: Uzun Dede Ziyareti, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Uzunbeyli Köyündedir.

Uzun Dede Ziyareti Nedir: Uzunbeyli Köyü mezarlığında okunan mezar taşlarına göre, köy Yörük Cemaatlerinden biri olan Perişanoğulları tarafından kurulmuş olmalıdır. Uzun Dede’nin Perişanoğlu Cemaatinin ileri gelenlerinden biri olduğunu düşünmekteyiz.

Ziyaretin Durumu: Ziyaret durumu hakkında bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Köylüler duaları ve adakları için bu ziyarete gelmektedir.

Kaynakça: www.ankarasevdam.net  

Taylan Köken

8 Mart 2015 Pazar

Şıh Ali Ziyareti / ANKARA / POLATLI / Şeyhali Köyü

Ziyaretin Yeri: Şıh Ali Ziyareti, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Şeyhali Köyü Aydede Mevkiindedir.

Şıh Ali Ziyareti Nedir: Şeyhali Köylüleri ismini bir Yörük cemaatinden almıştır. Şıh Ali Ziyaretinin varlığını değerli araştırmacı Abdülkerim Erdoğan’dan öğreniyoruz.

Ziyaretin Durumu: Ziyaret Aydede Mevkiinde üstü açık bir mezar şeklindedir.

Ziyaret Nedeni: Köylüler duaları ve adakları için bu ziyarete gelmektedir.

Kaynakça: www.ankarasevdam.net  

Taylan Köken

7 Mart 2015 Cumartesi

Yusuf Baba Türbesi / ANKARA / POLATLI / Tatlıkuyu Köyü

Türbenin Yeri: Yusuf Baba Türbesi, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Tatlıkuyu Köyü Tekke Mevkiindedir.
Yusuf Baba Türbesi
Yusuf Baba Kimdir: Yusuf Baba’nın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Bölgeye yerleşip burada Tekkesini açıp irşad görevine başlayan Kolonizatör Dervişlerinden biri olduğu düşünülmektedir.
Türbenin bulunduğu alan Tekke ve Kemikliye Mevkii olarak anılmaktadır. Sakarya Savaşında Sakarya Nehrinin üzerindeki köprü Yunan Birlikleri tarafından yıkılınca Türk Ordusu bayağı zayiat vermiştir. Bu alanda bol miktarda şehit kemikleri görüldüğü için Kemikliye olarak anılmaktadır.           

Türbenin Durumu: Türbe betonarmeden yakın zamanda yenilenmiş olduğunu düşünüyoruz. Türbe etrafında antik dönem devşirme malzeme bulunmaktadır. Türbe Sakarya Nehrine hakim bir yamaç üzerinde olup hem eski bir yerleşim yeri üzerindedir, hem de yanında Müslüman Mezarlığı bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Yusuf Baba özellikle hayır duası ve değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

6 Mart 2015 Cuma

Çile Dede Türbesi / ANKARA / POLATLI / Sarıoba Köyü

Türbenin Yeri: Çile Dede Türbesi, Ankara İli Polatlı İlçesi, Sarıoba Köyü Ardıçlı Mevkiindedir.
Çile Dede Türbesi
Çile Dede Kimdir: Sarıoba Köyü Türkmen Boyu Sarı’lar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Yel Dedesi olarak da anılan Çile Dede’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur.            

Türbenin Durumu: Türbe bir tepe üzerinde, dört duvarla çevrili üstü açık bir mezar şeklindedir. 

Ziyaret Nedeni: Çile Dede, Yel Dedesi olarak anıldığına göre Yel Hastalığından muzdarip olanların ziyaret ettiği bir türbe olduğunu düşünmekteyiz.


Taylan Köken

5 Mart 2015 Perşembe

Şaban Dede Türbesi / ANKARA / POLATLI / Şabanözü Köyü

Türbenin Yeri: Şaban Dede Türbesi, Ankara İli Polatlı İlçesi, Şabanözü Köyünde bulunan Şabanözü Deresinin kıyısındadır.

Şaban Dede Kimdir: Şabanözü Köyünün Akpınar mevkiinde eşiyle birlikte medfun bulunan Şaban Dede köyün kurucusu olarak kabul edilmekte ve ermiş bir kişi olarak saygı görmektedir.            

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık mezar şeklindedir ve etrafı telle çevrilmiştir. Türbede eşiyle birlikte medfundur. Türbe yanında bulunan kuyu antik dönemden kaldığı söylenmektedir. Ama günümüzde kuyu kurumuştur.

Ziyaret Nedeni: Köydeki susuzluktan yakınan Şaban Dede bastonunu yere vurunca buradan su çıkar. Bu mevkii Akpınar olarak anılmakta ve toplu olarak Yağmur ve Şükür Duası için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

4 Mart 2015 Çarşamba

Malkoç Baba Türbesi / ANKARA / POLATLI / Sazılar Köyü

Türbenin Yeri: Malkoç Baba Türbesi, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Sazılar Köyü mezarlığındadır.

Malkoç Baba Kimdir: Sazılar Köyü Türkmen Boyu Sazılar tarafından kurulmuştur. Malkoç Baba Köyün kurucusu olarak bilinmekte, saygı duyulmakta ve ziyaret edilmektedir.          

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Malkoç Baba Türbesi özellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.


Taylan Köken

3 Mart 2015 Salı

Samut Dede Türbesi / ANKARA / POLATLI / Olukpınar Köyü

Türbenin Yeri: Samut Dede Türbesi, Ankara İli Polatlı İlçesi, Olukpınar Köyündedir.

Samut Dede Kimdir: Olukpınar Köyünün eski adı Samutlu’dur. Türkmen Boyu Samedli veya Samutlu’lar tarafından kurulmuştur. Samut Dede’nin bu boyun ileri gelenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Hakkında başka bir bilgi yoktur.            

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.


Taylan Köken

2 Mart 2015 Pazartesi

Alçık Dede Ziyareti / ANKARA / POLATLI / Oğuzlar Köyü

Ziyaretin Yeri: Açık Dede Ziyareti, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Oğuzlar Köyündedir.

Alçık Dede Kimdir: Oğuzlar Köyünün eski Yağır’dır. Köy Oğuzların Yazır Boyu tarafından kurulmuştur. Alçık Dede bu boy ile alakalı bir isim olmalıdır. Alçık Dede Ziyaretinin varlığını değerli araştırmacı Abdülkerim Erdoğan’dan öğreniyoruz. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Ziyaretin Durumu: Ziyaretin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Köylüler duaları ve adakları için bu ziyarete gelmektedir.
Ayrıca Oğuzlar Köyü çoluk çocuk toplu olarak Alaca Pınar’a Yağmur Duası için gitmektedirler. Bu uygulamayı buraya aktarıyoruz:  “Çok sayıda taş toplanır ve taş sayısınca Salavat-ı şerif ve Allah'ın ismi zikredilir. Bir çuvala konulur. Çile Dağı yamacında bulunan Alaca Pınar'a yürüyerek gidilir. Yolda Salavat-ı şerif okunur. Kadın-erkek, yaşlı-çocuk herkes yağmur duasına gelir. Umulur ki bir mazlumun duası kabul olur. Pınarın (çeşme) yanındaki düzlüğe çadırlar serilir. Ceketler ters giyilir ve imam ile cemaat halinde yağmur yağması niyetiyle iki rekat namaz kılınır. Okunan taşlar çuvalla birlikte pınarın yanına toprağa gömülür. Kurbanlar kesilir. Kazanlarda etler ve pilavlar pişirilir. Sinilere konulan etli pilav, yufka (şebit) ve ayran servis edilir.”


Taylan Köken

1 Mart 2015 Pazar

Dededalları Ziyareti / ANKARA / POLATLI / Müslüm Köyü

Ziyaretin Yeri: Dededalları Ziyareti, Ankara İli, Polatlı İlçesi, Müslüm Köyü Dededalları Mevkiindedir.

Dededalları Ziyareti Nedir: Müslüm Köyünün eski Müslim’dir. Bu isimde bir Türkmen Beyi tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Dededalları iki mezardan oluşan, üstü açık bir türbedir. Türbede kimin medfun olduğu bilinmemektedir. Dededalları Ziyaretinin varlığını değerli araştırmacı Abdülkerim Erdoğan’dan öğreniyoruz.

Ziyaretin Durumu: Ziyaret içinde iki mezar bulunan bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Köylüler duaları ve adakları için bu ziyarete gelmektedir.

Kaynakça: www.ankarasevdam.net  

Taylan Köken