29 Ağustos 2014 Cuma

Kargın Dede Türbesi / ANKARA / ÇUBUK – Kargın Mahallesi

Türbenin Yeri: Kargın Dede Türbesi, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Kargın Mahallesi (Köyü) içindedir.
Çalı Baba Türbesi
Kargın Dede Kimdir: Kargın Köyü, Seyyid Kalender Veli’ye bağlı bir Alevi Köyüdür. Köy Oğuz Türkmenlerinin Kargın soyundan gelmektedir. Kargın Dede burada yaşamış önder bir şahsiyet olmalıdır.
Ayrıca Zöhre Ana Forum sitesinde burada medfun Çalı Baba’nın fotoğrafları bulunmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.
  

Taylan Köken

27 Ağustos 2014 Çarşamba

Hasan Dede Türbesi / ANKARA / PURSAKLAR – Gümüşyayla Mahallesi

Türbenin Yeri: Hasan Dede Türbesi, Ankara İli, Pursaklar İlçesi, Gümüşyayla Mahallesi (Köyü) içindedir.
Hasan Dede Türbesi
Hasan Dede Kimdir: Gümüşyayla Köyünün eski adı Mire veya Miğre Köyüdür. Hasan Dede burada yaşamış alim bir şahsiyet olarak bilinmektedir. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe üstü açık betonarmeden bir mezardır. Koruma amaçlı olarak demir kafes mezarı çevrelemektedir.

Kaynakça: www.ankararehberi.com / www.facebook.com (Gümüşyayla Köyü Sayfası)

Taylan Köken

25 Ağustos 2014 Pazartesi

İbrahim Kaya Ziyareti / ANKARA / ÇUBUK – Akkuzulu Mahallesi

Ziyaretin Yeri: İbrahim Kaya Ziyareti, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Akkuzulu Mahallesi (Köyü) İbrahim Kaya mevkiindedir.
İbrahim Kaya Ziyareti
Ziyaret Nedir: Ziyaret bir kaya bloğundan oluşmaktadır. Türklerin eski inançlarından iz taşıyan bir ziyaret olup, bazı kaya oluşumlarını kutsal kabul ederek ziyaret yerine dönüştürdüğünü düşünmekteyiz. 

Ziyaret Nedeni: İbrahim Kaya günümüzde ziyaret edilmemektedir. Eskiden bu kaya değişik dilekler için ziyaret edilmekte ve kurban adağında bulunulmaktadır.

Kaynakça: www.akkuzulu.com

Taylan Köken

18 Ağustos 2014 Pazartesi

Akbayır Ziyareti / ANKARA / ÇUBUK – Akbayır Mahallesi

Türbenin Yeri: Akbayır Ziyareti, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Akbayır Mahallesi (Köyü) Şıhlar Mevkiinde bulunan Yalıngazı Tepesindedir.

Akbayır Ziyareti Kimdir: Ziyaret üstü açık bir mezar şeklindedir. Mezarda kimin medfun olduğu bilinmemektedir. Türklerin tepeleri kutsal kabul ederek burayı ziyaret yerine dönüştürdüğünü düşünmekteyiz. 

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Ziyarete özellikle dışarıdan gelenler bulunmakta, kurban adamaktadırlar. Çocuğu olmayanlar, felçli hastalar bu mezarı ziyaret etmektedir.

Menkıbeler: 1-) Mezar etrafındaki ağaçlar kutsal olarak kabul edilmektedir. Buradan ağaç kesip götürenlerin, hastalanıp sakat kaldıkları rivayet edilir.

Kaynakça: www.facebook.com (Akbayır Sayfası)

Taylan Köken

17 Ağustos 2014 Pazar

Dede Yatırı Türbesi / ANKARA / ÇUBUK – Ağılcık Mahallesi

Türbenin Yeri: Dede Yatırı Türbesi, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Ağılcık Mahallesi (Köyü) mezarlığındadır.

Dede Yatırı Kimdir: Dede Yatırının kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. 

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Kaynakça: www.ankararehberi.com  

Taylan Köken

16 Ağustos 2014 Cumartesi

Seccade Sultan Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Necatibey Mahallesi

Türbenin Yeri: Seccade Sultan Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Necatibey Mahallesi, Tabakhane Sokaktadır.

Seccade Sultan Kimdir: Değerli araştırmacı Abdülkerim Erdoğan’ın bir makalesinden varlığını örendiğimiz Seccade Sultan’ın mezarı Altındağ Ucuz Halk Pazarının yakındaki tarihi bir mezarlığın içindedir. Halk arasında Seccade Sultan olarak anılan zatın gerçek ismi Emir Nureddin olup, Anadolu Selçuklularında görev almış bir devlet adamıdır. Kabristanda bulunan mezar taşlarına göre burada Fazlullah bin Nusreddin, Nasreddin bin Necib, Kıyamüddin bin Takıyyüddin Mehmed ve Emir Nureddin’in kızı Fatma Hatun medfundur. Günümüzde kabristandan geriye sadece ismi okunamayan bir mezar kalmıştır ve halk bu mezarı Seccade Sultan olarak anmaktadır. 

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Kaynakça: www.ankarasevdam.net (Abdülkerim Erdoğan)

Taylan Köken 

15 Ağustos 2014 Cuma

Karyağdı Sultan Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Anafartalar Mahallesi

Türbenin Yeri: Tezveren Sultan Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Anafartalar Mahallesi, Doğan Sokaktadır.
Karyağdı Sultan Türbesi
Karyağdı Sultan Sandukası
Karyağdı Sultan Kimdir: Karyağdı Sultan kadın evliyalarımızdandır. Hangi devirde yaşadığı konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Karyağdı Hatun evlenip çocuk için hamile kalınca yaz günü kar yemek istemiş ve lapa lapa kar yağmış. Bu kardan yeyince orada vefat etmiştir.  

Türbenin Durumu: Türbe kümbet biçiminde olup, içinde sadece Karyağdı Sultanın sandukası vardır. Türbe yığma taş ve tuğladan inşa edilmiştir. Çatısı kubbe şeklinde olup, kurşun malzemeyle kaplıdır. Türbe 1577-78 yıllarında yapılmış, Osmanlı Türbesidir. Koruma Kurulu kararıyla 1972 yılında Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle genç kızlar ve evlenmek isteyen kadınlar tarafından kısmet açılması için ziyaret edilmektedir. Adak adanmaktadır.
   

Taylan Köken

14 Ağustos 2014 Perşembe

Tezveren Sultan Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Anafartalar Mahallesi

Türbenin Yeri: Tezveren Sultan Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Anafartalar Mahallesi, Talatpaşa Bulvarında yol üstünde Altındağ Belediye binasının karşısındadır.

Tezveren Sultan Kimdir: Tezveren Sultan kadın evliyalarımızdan olup, mezarı yol çalışmaları sırasında bulunmuştur. Hangi devirde yaşadığı konusunda herhangi bir bilgi yoktur.  

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle genç kızlar ve evlenmek isteyen kadınlar tarafından kısmet açılması için ziyaret edilmektedir.  
   
Kaynakça: www.eksisozluk.com  

Taylan Köken

13 Ağustos 2014 Çarşamba

Gül Baba Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Hacı Bayram Mahallesi

Türbenin Yeri: Gül Baba Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Hacı Bayram Mahallesi, Hacı Bayram Caddesi üzerindedir.
Gül Baba Türbesi
Gül Baba Türbesi
Gül Baba Kimdir: Gül Baba Ahi olduğu düşünülmektedir. Gül Baba türbesi 1961 yılında yol açılırken, yolu kazan araçlar ilerleyemeyince orası kazılmış ve kemiklere rastlanmıştır. Başka bir rivayete göre Gül Baba’nın bozulmamış cesedine rastlanmıştır. Bir başka rivayete göre sürekli somurtan yaşlı ir zatmış. Ne zaman ki, “Ankara Türklerin eline geçti” dendiğinde gülmeye başladığından adı Gül Baba konmuştur.  

Türbenin Durumu: Türbe Bent Deresine inen yol üzerinde etrafı kubbe şeklinde demir korumaya alınmış üstü açık bir mezardır.
   

Taylan Köken

11 Ağustos 2014 Pazartesi

Musafir Fakih Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Kale Mahallesi

Türbenin Yeri: Musafir Fakih Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Kale Mahallesi, Alitaş Sokakta, Musafir Fakih Camisinin giriş kapısının yanında bir odadır.
Musafir Fakih Cami
Musafir Fakif Kimdir: Musafir Fakif, Misafir Fakih veya Mevlana Misafir adlarıyla da nam salmış, adıyla anılan camiyi yaptırmış ve burada hocalık yapmış olduğunu düşündüğümüz bir zattır. Cami 17.yüzyıl Osmanlı Yapısı olup, Koruma Kurulu kararıyla 1987 yılında 1.Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Türbenin Durumu: Türbe cami girişinin yanında bir odadır. Hakkında başka bir bilgimiz yoktur.
   

Taylan Köken

10 Ağustos 2014 Pazar

Melike Sultan Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Anafartalar Mahallesi

Türbenin Yeri: Melike Sultan Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Anafartalar Mahallesi, Pala Sokakta, Eynebey Hamamının arkasındadır.
Melike Sultan Türbesi
Melike Sultan: Melike Hatun, Melek Hatun, Mülkiye Hatun, Meleki Hatun adlarıyla da nam salmış önemli bir hayırsever kadınımızdır. Dönemin en önemli eğitim kurumu olan Kara Medrese’yi yaptırmıştır. Bu kurumda Hacı Bayram-ı Veli hazretleri derslerini verirmiş. 1530’lu yıllarda Ankara’da geliri en yüksek olan medresedir. Melike Sultan daha sonra medrese vakıf gelirlerini Hacı Bayram soyundan gelenlere vakfetmiştir. Yine vakıf geliri için Eyne Bey ile ortak Eynebey Hamamını yaptırmıştır. Hamam bugün halen çalışmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbe hamamın arkasında sokak arasında kalmış, demir kafesle çevrili bakıma muhtaç üstü açık bir türbedir. Mezar başında devşirme antik bir sütun mezartaşı olarak kullanılmıştır.
   

Taylan Köken

9 Ağustos 2014 Cumartesi

Kırklar Mezarlığı / ANKARA / ALTINDAĞ – Kale Mahallesi

Mezarlığın Yeri: Kırklar Mezarlığı, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Kale Mahallesi, Yazbaşı Sokaktadır.
Kırklar Mezrlığı Dışarıdan
Kırklar Mezarlığı İçeriden
Mezarlık Nedir: Kadılar Mezarlığı, Kırlarbaşı Mezarlığı olarak da anılan Kırklar mezarlığında kırka yakın kadı ve akrabası medfundur. Selçuklu Döneminden kalma antik devşirme malzemelerden yapılan mezarlar dikkat çekicidir. Mezarlık Osmanlı Döneminde de kullanılmıştır.

Mezarlığın Durumu: Mezarlık mahalle arasında 20x20m ölçülerinde bir kabristandır. Mezarlık Koruma Kurulu kararıyla 1980 yılında 2. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Ziyaret Nedeni: Çevre halkı tarafından özellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.
   
Kaynakça: www.wikimapia.rog ( Bilgiler merhum Mübarek Galib’in eserinden aktarılmıştır) / www.envanter.org.tr

Taylan Köken

7 Ağustos 2014 Perşembe

Şeyh Mustafa Tacettin Efendi Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Karakum Mahallesi

Türbenin Yeri: Şeyh Mustafa Tacettin Eefendi Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Karakum Mahallesi, eski Solfasol Köyündeki tarihi mezarlıktadır.

Şeyh Mustafa Tacettin Kimdir: Hacı Bayram-ı Veli’nin yolu talebelerindendir. Tacettin Dergahına mensuptur. Bu yüzden Tacettin Şeyhi Şeyh Mustafa Tacettin Efendi olarak da anılmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.
   

Taylan Köken

6 Ağustos 2014 Çarşamba

Şeyh Mehmet Tayyib Baba Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Karakum Mahallesi

Türbenin Yeri: Şeyh Mehmet Tayyib Baba Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Karakum Mahallesi, eski Solfasol Köyündeki tarihi mezarlıktadır.

Şeyh Mehmet Tayyib Baba Kimdir: Hacı Bayram-ı Veli’nin soyundandır. Bayramiye tarikatının şeyhlerinden biri olduğunu düşünmekteyiz.    

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.
   

Taylan Köken

5 Ağustos 2014 Salı

Arabacı İsmail Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Karakum Mahallesi

Türbenin Yeri: Arabacı İsmail Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Karakum Mahallesi, eski Solfasol Köyündeki tarihi mezarlıktadır.

Arabacı İsmail Kimdir: Hacı Bayram-ı Veli’nin soyundandır. Bayramiye tarikatının şeyhlerinden biri olduğunu düşünmekteyiz. Arabacılar Kahyası İsmail Ağa olarak da anılmaktadır.    

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.
   

Taylan Köken

3 Ağustos 2014 Pazar

Hıdırlık Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Çandarlı Mahallesi

Türbenin Yeri: Hıdırlık Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Çandarlı Mahallesi, Hıdırlık Tepesi üzerindedir.
Hıdırlık Tepesi -1900
Hıdırlık Türbesi -1900
Hıdırlık Kimdir: Timurlenk Kulesi olarak da anılan türbede Arap şairi İmr’ul Kays’ın medfun olduğu rivayet edilmektedir. Osmanlı Dönemi yapısı olan türbe yanında bir zaviye ve cami olduğu söylenmektedir. Zaviyenin Bayramiye tarikatına mensup olduğu düşünülmektedir. Cami ve zaviye yıkılmış türbe harap durumda olsa bile 1900’li yıllara kadar varlığını sürdürmüş, daha sonra bölgenin gecekondularla dolmasıyla arada kalarak yıkılmıştır. Günümüzdeki durumu hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.    

Türbenin Durumu: Türbe, yıkılmış durumdadır. Detaylı bir çalışmayla türbe temellerine ulaşılabileceğini düşünmekteyiz.
   

Taylan Köken

2 Ağustos 2014 Cumartesi

Tiridzade Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Kale Mahallesi

Türbenin Yeri: Tiridzade Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Kale Mahallesi, Aslanhane Sokaktadır.
Tiridzade Türbesi
Tiridzade Kimdir: Tiridzade Hacı Hüseyin Efendi tam adıdır. Aslanhane Camisine yakın konumda türbesi vardır. Tiridzade 1779 yılında Ankara’da doğmuş ve 1863 yılında vefat etmiştir. Tiridzade, Halvetiye Tarikatının, Şabaniye koluna mensuptur. Tekkesinde İslami ilimler ve tasavvuf ilminde bir çok alim, halife ve derviş yetiştirmiştir.    

Türbenin Durumu: Türbe, tekke yıkıldıktan sonra betonarmeden yeniden inşa edilmiştir. Türbe 1988 yılında Koruma Kurulu kararıyla Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Ziyaret Nedeni: Tiridzade sağlığında delileri iyileştirir ve ruhi bozuklukları olanları teskin edermiş.

Menkıbeler: Osmanlı Paşası İzeddin Paşa kırk kişi ile birlikte Tiridzade’yi ziyarete gelir. Evinde paşaya ikram edecek et suyundan başka bir şey olmayan Tiridzade, paşa ve mahiyetine et suyuna ekmek doğrayıp tirit yapar. Az olan yemek paşayı ve mahiyetine doyurduğu gibi yemek bile artmıştır. Bu hadise üzerine İzeddin Paşa “Tiridzade Hüseyin” lakabını takacaktır.    
  
Kaynakça: www.mehmeteminguvener.com / www.panoramio.com ( Sayın Ahmet Soyak’a teşekkürlerimle) 

Taylan Köken 

1 Ağustos 2014 Cuma

Tacettin Sultan Türbesi / ANKARA / ALTINDAĞ – Hacettepe Mahallesi

Türbenin Yeri: Tacettin Sultan Türbesi, Ankara İli, Altındağ İlçesi, Hacettepe Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Sokakta bulunan külliyenin içindedir.
Tacettin Sultan Cami Haziresi
Tacettin Sultan Sandukası-Eski
Tacettin Sultan Sandukası-Yeni
Tacettin Sultan Kimdir: Şeyh Taceddin-i Veli olarak da anılan gerçek adı Taceddin İbrahim’dir. Halk arasında Tacettin Sultan olarak anılmaktadır. Genç yaşta Anadolu’ya gelip Üftade Dergahına katılır. Kısa zamanda burada sivrilir ve İstanbul medreselerinde ve özellikle Aziz Mahmud Hüdai Dergahında eğitimini tamamlar. Eğitimini tamamlayınca Ankara’ya gelir. Önce Karalar Köyünde ardından şimdiki dergaha gelerek burada irşada devam etmiştir. Bir külliye gibi düşünebileceğimiz Celvetiye Tarikatına mensup olan Tacettin Dergahı, Cami, Türbe, Mehmet Akif Ersoy’un kalmış olduğu ev (şimdi müze), çeşme ve hazire bölümlerinden oluşmaktadır. Tacettin Sultan’ın “İlahiyat-ı Taceddinzade” adında eserinde Türkçe tasavvuf şiirleri yer almaktadır.

Türbenin Durumu: Türbe son şeklini Sultan Abdülmecit zamanında almıştır. Daha önce kerpiçten inşa edilmiştir. Türbede iki mezar vardır. Biri Tacettin Hazretlerine, diğeri ise ondan önce ölen oğlu Muttaki’ye aittir.       
  

Taylan Köken